Importurile de gaze ale României au scăzut cu peste 60%. Cum arată situația privind producţia
0România a importat, în primele două luni din 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 175.300 tone echivalent petrol (tep), cu 64,9% (-324.500 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Potrivit sursei citate, producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de 1,258 milioane tep, cu 7,2% (84.000 tep) peste cea din perioada ianuarie-februarie 2022.
Numai în ianuarie 2023, România a importat o cantitate de gaze naturale utilizabile de 44.300 tone echivalent petrol (tep), cu 85,2% (-254.500 tep) mai mică faţă de cea din ianuarie 2022.
Pe de altă parte, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a estimat pentru 2023, în ultima prognoză a echilibrului energetic publicată, o producţie de gaze de 7,61 milioane tep şi importuri de 2,185 milioane tep, în creştere cu 2,1%, respectiv în scădere cu 6,2%, de la an la an, informează Agerpres.
Săptămâna trecută, Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA, afirma că România este mai sigură din punct de vedere energetic decât a fost în orice alt moment al său.
,,Când spun că România este mai sigură în prezent decât oricând altcândva în trecutul său modern, mă refer la faptul că, acum, suntem conectați prin reverse-flow la toate țările din regiune, mai puțin Serbia, dar și acolo am întreprins și întreprindem demersuri pentru a rezolva situația. Acest lucru, faptul că suntem interconectați în regim reverse-flow, înseamnă că putem să importăm gaze de pe diferite coridoare.
Până acum 4-5 ani nu aveam decât varianta de import de gaz rusesc de pe conducta de tranzit T1. Acum, lucrurile sunt radical diferite. Putem importa gaz din Ungaria, din Bulgaria, din Marea Caspică, prin gazoductele TANAP și apoi TAP, prin Coridorul Vertical, sau chiar gaz natural lichefiat din terminalele grecești sau turcești. După construirea conductei Turkish Stream 2 în Bulgaria și Serbia, conductele de pe Coridorul Transbalcanic au devenit nefuncționale. Atunci, Transgaz a trecut la transformarea prin investiții cu forțe proprii a acestor conducte pe reverse-flow și astfel s-au creat premisele transportului gazelor naturale pe Coridorul Sudic și prin conducta T2 cu o capacitate de 14 miliarde metri cubi/an, din Azerbaidjan, dar și LNG din terminalele din Turcia și Grecia.”, a explicat reprezentantul Transgaz.