Producătorii de hrană din România ar putea primi 1 miliard de euro susținere financiară

0
Publicat:

Producătorii și procesatorii de hrană din România ar putea primi 1 miliard de euro susținere financiară, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, precizând că „se lucrează la acest program”.

Mai multe bancuri de lucru pe care angajații tranșează carnea de porc
Producătorii și procesatorii de hrană ar putea primi 1 miliard de euro susținere financiară

Autorităţile lucrează la un program de finanţare de peste un miliard de euro pentru susţinerea producătorilor români, în special partea de procesare hrană, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"În prezent, lucrăm la un program de finanţare de peste un miliard euro vizând susţinerea producătorilor români, în special partea de procesare hrană - de la procesarea cărnii de porc, la cea de pui, dar şi lactate, astfel încât producătorii români să poată beneficia de costuri de producţie cât mai reduse", a spus Adrian Câciu, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului Finanţelor.

Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei "Contextul economic şi legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor în România", organizată de Carmistin şi Asociaţia Fermierilor din România.

Ministrul Finanţelor a subliniat faptul că statul român va continua finanţarea sectorului suinelor prin programe consolidate, suplimentare celor din fonduri europene.De asemenea, acesta a anunţat că actualele măsuri guvernamentale vor fi completate de noi iniţiative de finanţare, adaptate mai bine nevoilor pieţei interne şi a transmis participanţilor să nu rateze momentul pe care România îl are în prezent din perspectiva posibilităţilor de finanţare, care trebuie concretizate în piaţă şi în evoluţia acesteia.

România a exportat în primele zece luni ale anului trecut carne şi preparate din carne în sumă de 457,8 milioane euro, valoare în creştere cu 35,4% comparativ cu 2021, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, cele mai mari exporturi de carne s-au înregistrat în aprilie 2022, respectiv 50,9 milioane euro, iar cele mai mici în ianuarie (34,5 milioane euro).

În ceea ce priveşte importurile de carne şi preparate din carne, acestea s-au majorat cu 31,9%, cifrându-se la 1,228 miliarde euro. Cele mai mari importuri s-au consemnat în septembrie (154 milioane euro) şi cele mai mici în ianuarie (83 milioane euro)

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite