Primarii ezită să crească taxele locale. În ce oraşe vor fi majorate birurile în 2014 şi unde vor menţinute la acelaşi nivel

0

Chiar dacă au libertatea de a majora nelimitat impozitele pe case, terenuri şi maşini, cei mai mulţi edili ai municipiilor şi oraşelor au îngheţat aceste taxe pentru 2014. Puţinii care le-au crescut practică majorări de 5% până la 16%.

Guvernul a lăsat la latitudinea primarilor, ca pe un fel de ispită, mărirea taxelor locale pe clădiri, terenuri şi autoturisme în 2014 faţă de 2013. Mai mult decât atât, oficialii de la Palatul Victoria i-au avertizat pe edilii locali că anul viitor nu vor primi fonduri suplimentare dacă n-au mărit aceste taxe şi „nu se vor descurca cu banii“.

Iată, însă, că majoritatea primarilor au rezistat acestei presiuni psihologice venite dinspre centru şi au decis să nu mărească taxele locale. Foarte puţini dintre ei le-au majorat, reiese dintr-un sondaj realizat de corespondenţii „Adevărul“ în rândurile aleşilor locali din municipiile şi oraşele ţării.

O mică întârziere faţă de calendarul FMI

Potrivit calendarului de reforme convenit cu FMI pentru acest an, până la data de 15 decembrie ar trebui să fi avut loc şedinţele de Consilii Locale în care să se stabilească nivelul taxelor locale pe anul 2014. Doar jumătate din localităţile monitorizate de noi au avut astfel de întruniri, iar ceilalţi le vor avea chiar în această săptămână. Cei mai mulţi edili care consemnează această mică întârziere faţă de calendarul convenit cu FMI au motivat că bugetul pe 2014 nu este încă în vigoare, deci nu ar avea temei legal să „umble“ la taxele locale.

Reamintim că, la începutul acestui an, Guvernul a adoptat o ordonanţă care permitea autorităţilor locale să menţină doar în 2013 taxele locale la nivelul de anul trecut, dacă oficialii locali nu doresc să le indexeze.

La scurt timp însă, Guvernul a emis o nouă ordonanţă care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor creşte, iar persoanele fizice care achitaseră deja taxele locale nemajorate erau obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată din indexare.

Ulterior, într-o scrisoare transmisă Fondului Monetar Internaţional, Guvernul a promis că se va asigura că primăriile cu datorii vor majora taxele locale în raport cu evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani (16%), ca o măsură de a evita acumularea unor noi arierate.

Unde cresc taxele

Potrivit sondajului nostru, doar în opt din cele 41 de municipii reşedinţă de judeţ vor creşte taxele locale. Acestea sunt Oradea (cu 2,5%, numai pentru proprietarii persoane fizice), Constanţa (cu 16,05%), Giurgiu (cu 10-15%), Baia Mare (16%), Slatina (5%), Vaslui (16%), Râmnicu Vâlcea (16%) şi Focşani (16%).


Mai puteti citi: 

Slătinenii, invitaţi la o dezbatere privind majorarea taxelor şi impozitelor locale. Reprezentanţii Primăriei municipiului Slatina îi invită pe locuitorii urbei, marţi – 17 decembrie, la Casa Căsătoriilor de pe Dealul Grădişte, pentru a participa la o discuţie în legătură cu intenţia de majorare a taxelor şi impozitelor locale. La şedinţă sunt aşteptaţi să vină şi administratori de firme de pe raza oraşului.

Focşănenii, cocoşaţi de biruri noi în 2014. Impozitele şi taxele locale se majorează cu 16% în 2014. Consiliul local Focşani se va întâlni în şedinţă pe data de 19 decembrie pentru a stabili nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale pe anul 2014.

Impozitele nu se măresc în 2014 pentru braşoveni. Vedeţi cât vom plăti în funcţie de zonă. Deşi legea dă voie Primăriilor să mărească impozitele, iar la Braşov bugetul de anul acesta a fost mai mic cu cel puţin 5 milioane de lei, edilii au decis să nu mărească taxele.

Impozitele nu vor creşte în anul 2014 în municipiul Târgu Jiu. Impozitele şi taxele locale nu vor creşte în 2014, la nivelul municipiului Târgu Jiu, iar toate facilităţile acordate categoriilor defavorizate vor fi menţinute.

Consilierii judeţeni ai PDL din Dâmboviţa au votat împotriva proiectului de hotărâre privind aprobarea taxelor şi tarifelor locale. Consilierii judeţeni ai Partidului Democrat Liberal Dâmboviţa au votat, joi, împotriva proiectului de hotărâre privind aprobarea taxelor şi tarifelor locale care se constituie venituri la bugetul aferent anului 2014 al CJD.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite