Încă 100 milioane lei pentru primari de la guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Ponta a alocat, în mai multe rânduri, fonduri pentru primari FOTO gov.ro
Guvernul Ponta a alocat, în mai multe rânduri, fonduri pentru primari FOTO gov.ro

Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost sulimentat cu 100 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru lucrările efectuate de primării în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Guvernul Ponta a decis alocarea banilor în şedinţa de miercuri a Executivului.

Legea finanţelor publice locale stabileşte că bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt repartizaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, dar numai pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar. Guvernul a aprobat însă o derogare de la această lege.

La începutul lunii, senatorii au adoptat o propunere legislativă care prevede creşterea salariilor pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene cu până la 30%.

În timp ce Guvernul deplânge lipsa banilor, aleşii locali reprezintă, în continuare, o categorie favorizată. Senatorii au aprobat, prin vot secret, un proiect de lege prin care lefurile primarilor şi şefilor de judeţe vor fi rotunjite consistent. În expunerea de motive, iniţiatorii legii, parlamentarii USL, printre care Ecaterina Andronescu, Ioan Chelaru, Toni Greblă, şi Tudor Chiuariu, au adus argumente caraghioase.

„Importanţa funcţiei primarilor de comună şi faptul că trebuie să aibă o indemnizaţie decentă şi peste nivelul instituţiilor pe care într-un fel sau altul le coordonează (de exemplu un director de şcoală din comună are la ora actuală un salariu mai mare decât primarul)“, se arată în expunerea de motive, deşi, conform grilei de salarizare, un director de şcoală cu ani grei de vechime ajunge la un salariu de 2.000 de lei.

De asemenea, Guvernul condus de Victor Ponta a încercat să le trimită primarilor bani din fondul de rezervă. Motivul: cheltuieli urgente în sezonul rece.

Decizia a fost luată pe furiş de Executiv, prin hotărâre, fără ca aprobarea actului normativ să fie anunţată pe site sau la finalul şedinţei de Guvern, aşa cum se întâmplă în cazul unor hotărâri sau ordonanţe de urgenţă uzuale. În hotărâre se arată că repartizarea sumei pe unităţi administrativ-teritoriale se face prin ordin al vicepremierului Liviu Dragnea, pe baza solicitărilor venite de la primării.

Materiale pe aceeaşi temă:

Banii pentru „gerul arctic“ au ajuns pe furiş la baroni  Guvernul condus de Victor Ponta le va trimite primarilor bani din fondul de rezervă. Motivul: cheltuieli urgente în sezonul rece

Guvernul a alocat din nou bani primăriilor, de această dată peste 4,5 milioane euro Guvernul a alocat din nou bani pentru unităţi administrativ-teritoriale, de această dată în cuantum total de 20 milioane lei (peste 4,5 milioane euro), pentru cheltuieli urgente în sezonul rece, prin suplimentarea bugetului Ministerului Administraţiei Publice, din Fondul de rezervă bugetară, informează Mediafax.

Motivul pentru care Senatul umflă lefurile primarilor. „Un director de şcoală din comună are un salariu mai mare decât primarul“

Senatorii au adoptat o propunere legislativă care prevede creşterea salariilor pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene cu până la 30%


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite