Prima piaţă din România unde se poate plăti cu cardul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plata cu cardul la piaţă

Piaţa Cibin din Sibiu este prima din România unde plata pentru legume şi fructe poate fi făcută şi cu cardul bancar. 30 de tarabe, inclusiv în hala de lactate, au fost dotate cu aparate POS.

Proiectul este dezvoltat de Mastercard şi Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România (AAPR), în parteneriat cu Patria Bank, şi beneficiază de susţinerea Primăriei Sibiu şi a Regiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019.

Iniţiativa vine după ce un studiu de piaţă comandat de Mastercard a arătat că nouă din zece adulţi care locuiesc la oraş deţin un card bancar şi fac plăţi cu cardul, în medie, de două ori pe săptămână.

„Plata cu cardul, inclusiv la comercianţii din piaţă, trebuie să fie o realitate şi, totodată, o normalitate. Ne bucurăm să putem face acest lucru posibil în piaţa din Sibiu, mai ales că, odată cu introducerea de POS-uri în zone de comercianţi care au fost până acum apanajul numerarului, consumatorii vor avea ocazia de a plăti uşor, rapid şi în siguranţă. Bineînţeles, ne dorim să extindem proiectul de implementare de POS-uri şi către alte pieţe din ţară”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România.

Proiectul-pilot îşi propune alinierea comerţului la standardele europene Smart.

„Ne bucurăm să facem parte din acest proiect unic şi-l dorim extins în toată ţara. De peste 15 ani, suntem alături de producătorii agricoli pe care îi finanţăm şi îi susţinem să crească. Prin oferirea de POS-uri producătorilor agricoli, ne dorim să ducem mai departe proiectul „Banca la piaţă", început anul trecut, şi să extindem beneficiile către clienţii persoane fizice”, a subliniat Codruţ Nicolau, Director General Adjunct Patria Bank.

Unul dintre scopurile iniţiativei este identificarea numitorului comun între fenomenul „eat local” şi tendinţa în creştere a practicării unui stil de viaţă sănătos, axat pe o alimentaţie bogată în fructe şi legume. Studiile europene arată că România este pe ultimul loc la consumul de fructe şi legume proaspete.

„Prin acest proiect, ne-am propus să îi atragem la piaţă tocmai pe cei care nu o frecventează de obicei. Este vorba despre românii care preferă cardul atunci când fac plăţi, dar care sunt, în acelaşi timp, interesaţi şi de a mânca mai sănătos. Teoretic, este un program sezonier care va fi derulat între martie şi octombrie, pe parcursul lunilor de recoltă, dar, în funcţie de oferta producătorilor, acesta poate fi extins pe întreaga perioadă a anului”, a declarat Teodor Ioan Birţ- Preşedinte AAPR, Director General „Pieţe Sibiu”.

Primăria Sibiu a susţinut iniţiativa, prin rularea a două spoturi în română şi engleză în transportul în comun din Sibiu, pentru informarea localnicilor şi a turiştilor aflaţi în număr mare în aceste zile în Regiunea Gastronomică Europeană Sibiu.

„Implementăm un proiect pilot născut din colaborarea a patru parteneri puternici care şi-au setat un obiectiv ambiţios. Plata cu cardul a devenit ceva uzual, mulţi dintre noi folosesc aproape exclusiv cardul, dar să plăteşti cu cardul într-o piaţă în care producătorii vând legumele şi fructele crescute în grădini şi ferme se întâmpla până acum mai rar. Sibiul este, din acest punct de vedere, un trendsetter şi sper că mai mulţi ne vor urma exemplul”, a spus Astrid Fodor, Primarul Municipiului Sibiu.

Programul pilot se va desfăşura până în luna octombrie în Sibiu, numărul de tarabe dotate cu POS-uri urmând să ajungă la o sută, pe parcursul verii. Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România îşi propune să extindă iniţiativa şi în alte oraşe. AAPR reuneşte aproximativ 260 de pieţe, cu peste 12.000 de tarabe, din 34 de administraţii locale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite