Prima etapă de construcție a singurului terminal petrolier privat din România a fost finalizat

0
Publicat:

JT Grup Oil S.A., companie de distribuţie de carburanţi, anunţă finalizarea primei etape de dezvoltare a proiectului JT Terminal, singurul terminal privat de produse petroliere din România.

foto conduce de petrol
Foto: Shutterstock

Conform unui comunicat remis, miercuri, odată cu finalizarea lucrărilor de infrastructură a fost închis şi contractul de finanţare obţinut din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), prin care compania a beneficiat de 11 milioane de euro.

Cu o investiţie totală de 25 milioane de euro, obţinută din trei surse de finanţare - capital propriu, credit de investiţie acordat de UniCredit Bank Romania şi finanţare prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare - la finalizare, JT Terminal va fi primul terminal privat de produse petroliere din România construit în ultimii 50 de ani.

Amplasat în incinta Portului Constanţa Nord, zona fluvio-maritimă, terminalul va dispune de opt rezervoare cu o capacitate totală de stocare de 31.500 de tone. Conectat pe calea ferată şi rutieră la infrastructura portuară şi naţională, noul terminal multi-modal şi complet automatizat va permite încărcarea şi descărcarea simultană a navelor, vagoanelor şi cisternelor, reducând timpii de aşteptare în port pentru încărcarea sau descărcarea carburanţilor.

Capacitatea de încărcare şi descărcare a terminalului este între 700 şi maximum 1.000 de tone pe oră pentru nave, între minimum 300 şi maximum 700 de tone pe oră pentru trenuri şi între minimum 40 şi maximum 80 de tone pe oră pentru cisterne. În plus, terminalul poate încărca şi descărca barje de la 3.000 la 9.000 de tone, 16 vagoane simultan, pe două linii ferate paralele şi 20 de cisterne.

În plus, JT Grup Oil S.A. îşi propune să devină un pionier în crearea unei reţele de distribuţie eficiente şi sustenabile, prin oferirea unor soluţii inovatoare care promovează parteneriatele strategice. Compania îşi reafirmă angajamentul faţă de mediul înconjurător, prin utilizarea consumului de energie verde produs de o centrală fotovoltaică de 250 kW, se subliniază în comunicat.

"JT Terminal va fi cel mai modern terminal de produse petroliere lichide de la Marea Neagră care oferă spaţii de stocare şi manipulare pentru produse specifice precum motorină, biodiesel, bitum şi alte produse lichide cu scopul final de a le distribui pe piaţa internă sau externă de carburanţi. Este un proiect amplu, dezvoltat în două etape. Prima etapă, ce presupune dezvoltarea infrastructurii, a fost finalizată şi, odată cu aceasta, a fost închis şi proiectul de finanţare obţinut din fonduri europene nerambursabile. A doua etapă, pe care o vom desfăşura în perioada martie-decembrie constă în dezvoltarea suprastructurii necesare pentru a susţine implementarea proiectului în întregime. JT Terminal este prima şi singura companie privată românească care a obţinut finanţare pe AA POIM, iar încrederea acordată de Guvernul României prin Ministerul Transporturilor şi al Infrastructurii subliniază valoarea şi importanţa acestui proiect", a declarat Jean Paul Tucan, acţionarul majoritar al JT Grup Oil SA, citat în comunicat.

De asemenea, după ce va fi 100% operaţional şi datorită capacităţilor de stocare, JT Terminal va creşte cantitatea de carburanţi importată, dar şi capacitatea de stocare şi distribuţie a carburanţilor, acoperind până la un milion de tone pe an din deficitul anual de două milioane şi jumătate de tone.

"JT Grup Oil este un jucător important pe piaţa combustibililor şi dezvoltator al primului terminal privat de produse petroliere din România. Avem o echipă de management care a demonstrat în timp profesionalism şi rezilienţă, două atribute care ne-au ajutat să creştem natural în ultimii zece ani şi să devenim o companie echilibrată financiar care a câştigat încrederea a peste 500 de clienţi din sectoare diverse de activitate. Dezvoltarea primului terminal privat din România este o evoluţie firească a companiei, ce a venit ca urmare a unui deficit de 20-30% a capacităţii de stocare şi distribuţie a carburanţilor pe piaţa din România. Ne bucurăm să vedem că, acum, aproape de finalizarea construcţiei, semnalele din piaţă vizavi de JT Terminal sunt pozitive. Iar acest lucru este confirmat de interesul partenerilor noştri din Bulgaria, Ucraina sau Ungaria care cer capacităţi de depozitare şi încărcare-descărcare a produselor", a afirmat Bogdan Aldea, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al JT Grup Oil S.A.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite