Prețul petrolului crește pe fondul atacurilor asupra unor instalații energetice rusești

0
Publicat:

Prețul petrolului a urcat luni cu aproximativ 1%, până la maximul ultimelor patru luni, ca urmare a scăderii exporturilor de țiței din Irak și Arabia Saudită și a semnelor de consolidare a cererii și de creștere economică în China și SUA.

foto sondă de extracție a petrolului
Prețul petrolului crește pe fondul atacurilor asupra unor instalații energetice rusești

Contractele futures Brent au crescut cu 88 de cenți, sau 1,0%, la 86,22 dolari pe baril, la ora 11:28, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,01 dolari, sau 1,3%, la 82,05 dolari.

Acest lucru a plasat ambele repere pe drumul cel mai înalt nivel de închidere din 2 noiembrie și le-a împins pe ambele în teritoriul de supracumpărare tehnică.

În ianuarie și februarie, Irakul a pompat mult mai mult petrol decât ținta de producție stabilită în ianuarie, când mai mulți membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliați precum Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, au convenit să sprijine piața.

În Arabia Saudită, cel mai mare producător al OPEC, exporturile de țiței au scăzut pentru a doua lună consecutiv, până la 6,297 milioane bpd în ianuarie, de la 6,308 milioane bpd în decembrie.

Între timp, în Rusia, atacurile ucrainene asupra infrastructurii energetice au oprit aproximativ 7% din capacitatea de rafinare în primul trimestru, potrivit unei analize Reuters.

"Grevele asupra rafinăriilor rusești au adăugat o primă de risc de 2-3 dolari pe baril la țiței săptămâna trecută, care rămâne în vigoare la începutul acestei săptămâni, cu alte atacuri în weekend", a declarat Vandana Hari, fondatoarea furnizorului de analiză a pieței petroliere Vanda Insights.

Participanții la piață au declarat că întreruperile din rafinării vor împinge Rusia să crească exporturile de petrol prin porturile sale vestice în martie cu aproape 200.000 bpd, la aproximativ 2,15 milioane bpd.

În China, cel mai mare importator de petrol din lume, producția fabricilor și vânzările cu amănuntul au depășit așteptările în perioada ianuarie-februarie, marcând un start solid pentru 2024 și oferind o oarecare ușurare factorilor de decizie, chiar dacă slăbiciunea din sectorul imobiliar rămâne o povară pentru economie și încredere.

Producția de țiței din China a crescut cu 3% în ianuarie și februarie față de aceleași două luni ale anului trecut, în condițiile în care rafinăriile au mărit producția pentru a satisface cererea puternică de carburanți pentru transporturi în perioada aglomerată a călătoriilor de Anul Nou Lunar.

În cea mai mare economie a lumii, se așteaptă ca Rezerva Federală a SUA (Fed) să mențină ratele dobânzilor neschimbate la finalul ultimei sale reuniuni de politică monetară de două zile, care va avea loc miercuri.

O creștere economică mai puternică decât se așteptau în SUA și o inflație mai rigidă în acest an au determinat investitorii să amâne așteptările privind prima reducere a ratei dobânzii de către Fed pentru luna iunie, față de luna mai, și să reducă pariurile privind numărul de reduceri probabile în acest an.

Ratele mai mici ale dobânzilor ar reduce costul de achiziție a bunurilor și serviciilor, ceea ce ar putea stimula creșterea economică și ar crește cererea de petrol. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite