Prima Casă: FNGCIMM va emite acordurile de refinanţare

0
Publicat:

FNGCIMM va începe emiterea acordurilor de refinanțare pentru creditele contractate în cadrul Programului Prima Casă / Noua Casă.

Cineva face calcule, cu creionul in mână, lângă macheta unei case şi mai multe bancnote
FNGCIMM va emite acordurile de refinanţare

Prin adoptarea Ordonanței de Urgență Nr. 58/6 iunie 2024 FNGCIMM este mandatat să emită, acordurile necesare pentru refinanțarea creditelor contractate în cadrul Programului Prima Casă/ Noua Casă. Astfel, acest tip de credite se pot refinanța prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului.

"Prin aceste măsuri legislative, ne dorim să sprijinim beneficiarii programelor și să facilităm accesul lor la refinanțări în condiții avantajoase. Este un pas important pentru a simplifica procesele administrative și pentru a oferi un sprijin concret celor care doresc să-și optimizeze condițiile financiare." a declarat Dumitru Nancu, Director General, FNGCIMM.

Modificarea legislativă vizează simplificarea procedurilor, prin reducerea birocrației și a timpilor de așteptare pentru beneficiarii programului. FNGCIMM implementează din anul 2009 Programul Prima Casă, continuat cu programul Noua Casă.

Refinanțarea va fi aprobată de FNGCIMM, prin ridicarea temporară a interdicției de grevare asupra locuinței achiziționate sau construite în cadrul Programului în vederea înscrierii unei noi ipoteci în favoarea instituției de credit care acordă refinanțarea, cu condiția achitării integrale a creditului garantat în cadrul Programului.

Noile reglementări se aplică tuturor creditelor garantate acordate în cadrul Programelor Prima Casă / Noua Casă pentru situațiile juridice născute după intrarea în vigoare a OUG nr. 58/6 iunie 2024.

Principalele modificări aduse de Ordonanța de Urgență 58/6 iunie 2024 includ:

1. Suplimentarea plafonului total de garantare în cadrul IMM PLUS: În contextul gradului ridicat de solicitări și a ritmului susținut de consum al plafoanelor de garantare, Guvernul a decis suplimentarea în regim de urgență a plafonului total de garantare pentru schema IMM PLUS, cu suma de 2,499 miliarde lei. Acest lucru va permite un acces mai larg la credite pentru IMM-uri, inlusiv start-up-uri, întreprinderi mici cu capitalizare medie de piață și UAT-uri, estimându-se că vor beneficia de sprijin un număr maxim de 13.800 de companii.

2. Creșterea bugetului total al schemei de ajutor de stat: Bugetul total al schemei de ajutor de stat IMM PLUS a fost majorat la 14.999.250.579,70 lei, echivalentul a aproximativ 2.999.850.115,94 euro. În cadrul acestui buget, se vor putea acorda garanții în limita plafonului total de 13.320.000.000 de lei (aproximativ 2.664.000.000 de euro) și granturi în limita a 1.679.250.579,70 lei (aproximativ 335.850.115,94 euro).

3. Facilitarea refinanțării creditelor în cadrul programului Prima Casă / Noua Casă: Ordonanța aduce clarificări și simplificări procedurale pentru refinanțarea creditelor contractate în cadrul programului, permițând Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) să emită acorduri de refinanțare în numele Statului Român.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii -FNGCIMM SA-IFN- este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM detine o pozitie importanta în conducerea Asociatiei Europene a Institutiilor de Garantare- AECM prin alegerea directorului general, Dumitru Nancu ca vicepreședinte al asociației.

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanția FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, față de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite