Previziuni sumbre ale analiştilor CFA: Euro poate depăşi 5,1 lei. Cât de mult va creşte şomajul şi inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
grafic economie calcule

În luna iunie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 1,9 puncte până la valoarea de 34,1 puncte, (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 16,8 puncte).

Această evoluţie s-a datorat componenţei de anticipaţii a Indicatorului. 

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut, faţă de luna anterioatra cu 2,7 puncte, până la valoarea de 22,1 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 38,4 puncte).

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut în luna iunie cu 4,2 puncte până la valoarea de 40,1 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 5,9 puncte).  

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1000).   

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,33%. 

 Este de remarcat faptul că, peste 74% dintre participanţi (record istoric al sondajului) consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe că fiind supraevaluate. 

 La fel că în ultimele 2 luni, şi în luna iunie se observă o majorare, a abaterii medii pătratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, în special pentru anticipatiipe privind cifrele macroeconomice pentru anul 2020, ceea ce arată o incertitudine ridicată în rândul participanţilor cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici. 

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, iar rezultatele pentru luna iunie 2020 relevă: 

- Impactul economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (53,3%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021; 

- Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,4%; 

- Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -4,4%; 

- Rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 7,3%. 

 Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în bază căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.  

 Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti din comunitatea CFA din România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei. 

 Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile ÎI şi III ale examenului CFA. 

 Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsă încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe bază a 6 întrebări cu privire la: 

 • Condiţiile curente-referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii; 

 • Anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie. 

 Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rată inflaţiei, raţele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri