Preţurile ţiţeiului au scăzut cu aproape 2%, după ce UE nu a convenit asupra unui plan de boicotare a petrolului rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto shutterstock
foto shutterstock

Preţurile ţiţeiului au scăzut joi cu aproape 2%, după ce Uniunea Europeană (UE) nu a convenit asupra unui plan de boicotare a petrolului rusesc şi în timp ce Statele Unite şi aliaţii săi discutau o posibilă eliberare coordonată suplimentară de petrol din rezervele strategice, transmite Reuters.

Liderii Uniunii Europene urmau să convină la un summit de două zile să cumpere în comun gaze naturale pentru a reduce dependenţa de combustibilii ruşi. Unii au spus că nu vor respecta cererea Moscovei de a cumpăra petrol şi gaze folosind ruble.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, a determinat UE să se angajeze să reducă dependenţa de combustibilii fosili ruşi prin creşterea importurilor din alte ţări şi extinderea rapidă a energiei regenerabile.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,98 dolari, sau 1,7%, la 119,62 dolari pe baril până la ora 17:38 GMT.

Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa din SUA, a scăzut cu 2 dolari, sau cu 1,7%, la 112,93 dolari pe baril.

Miercuri, ambele benchmark-uri au închis la cel mai ridicat nivel din 8 martie.

NATO a oferit Kievului o nouă asistenţă militară şi a repartizat mai multe trupe pe flancul său estic, în timp ce Londra şi Washington au impus noi sancţiuni Moscovei.

Dar liderii UE nu s-au înţeles la reuniunea NATO cu privire la întreruperea legăturilor energetice dintre Rusia şi Germania, principalul oponent al embargoului.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a declarat că ţările AIE sunt unite în încercarea de a reduce radical importurile de petrol şi gaze din Rusia.

Fără un embargo UE asupra petrolului rusesc, analistul Commerzbank Carsten Fritsch a spus că este puţin probabil ca sancţiunile să aibă un impact major asupra pieţei petrolului.

În ceea ce priveşte eliberarea de petrol din stocurile de urgenţă ale SUA şi ale aliaţilor, secretarul american pentru Energie Jennifer Granholm a declarat în timpul unei conferinţe de presă la AIE, din Paris, că ”Aceste discuţii sunt în curs şi toate aceste instrumente sunt cu siguranţă pe masă”.

Preţurile petrolului au scăzut mai mult după ce ICE a majorat marjele pentru contractele futures pe titeiul May Brent cu 19% începând cu 25 martie, a treia actualizare a marjelor din acest an. De asemenea, cântărind preţurile ţiţeiului, dolarul s-a întărit pentru a patra oară în ultimele cinci sesiuni.

Un dolar mai puternic face petrolul mai scump pentru deţinătorii de alte valute.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite