Prețurile petrolului au înregistrat creșteri semnificative, după ce OPEC+ a anunțat reduceri surpriză

0
Publicat:

Prețurile petrolului au crescut luni după ce producătorii OPEC+ au anunțat în mod neașteptat că vor reduce producția, informează CNN.

Producătorii OPEC+ își reduc voluntar producţia de petrol, Foto: Arhivă Adevărul
Producătorii OPEC+ își reduc voluntar producţia de petrol, Foto: Arhivă Adevărul

Prețurile petrolului au crescut luni după ce producătorii OPEC+ au anunțat în mod neașteptat că vor reduce producția, informează CNN.

Potrivit sursei citate, țițeiul Brent, indicele de referință global, a crescut cu 5,33%, până la 84,15 dolari pe baril, în timp ce WTI, indicele de referință din SUA, a crescut cu 5,42%, până la 79,79 dolari. Acesta au fost cele mai puternice creșteri ale prețurilor din aproape un an, susțin specialiștii.

Prețurile petrolului au scăzut până la 73 de dolari și, respectiv, 67 de dolari pe baril în săptămâna de după prăbușirea Silicon Valley Bank din Statele Unite, pe 10 martie, pe măsură ce tulburările s-au extins în sectorul bancar mai larg, stârnind temeri privind o recesiune globală.

Analiștii precizează că, odată cu creșterea prețurilor petrolului, inflația ar putea rămâne mai ridicată pentru mai mult timp, adăugând presiune la o problemă serioasă pentru consumatorii din întreaga lume, relatează CNN.

Evoluția vine ca o lovitură pentru inflație”, a declarat Sophie Lund-Yates, principal analist la Hargreaves Lansdown. „Piețele sunt conștiente de faptul că, dacă presiunea continuă, băncile centrale vor trebui să-și extindă sau să-și consolideze ciclurile de creștere a ratei dobânzii.”

Duminică, Arabia Saudită a declarat că va începe „o reducere voluntară” a producției sale de țiței, alături de alți membri sau aliați ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Reducerile vor începe în mai și vor dura până la sfârșitul anului, a declarat un oficial al Ministerului Saudit al Energiei, citat de agenția de știri de stat saudita SPA.

Reducerile sunt peste cele anunțate de OPEC+ în octombrie, potrivit SPA. În acea lună, producătorii de petrol au convenit să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi, cea mai mare reducere de la începutul pandemiei și echivalentul cu aproximativ 2% din cererea globală de petrol.

Arabia Saudită spune acum că va reduce producția de petrol cu încă jumătate de milion de barili pe zi.

Între timp, Irakul va reduce producția cu 200.000 de barili pe zi, iar Emiratele Arabe Unite vor reduce producția cu 144.000 de barili pe zi.

Kuweit, Algeria și Oman vor reduce, de asemenea, producția cu 128.000, 48.000 și, respectiv, 40.000 de barili pe zi.

Măsura preventivă

Într-o notă trimisă duminică, analiștii Goldman Sachs au spus că mișcarea OPEC+ a fost neașteptată, dar „consecventă cu noua doctrină OPEC+ de a acționa preventiv pentru că pot, fără pierderi semnificative ale cotei de piață”.

Producția colectivă redusă de către cei nouă membri ai OPEC+ se ridică la 1,66 milioane de barili pe zi, au spus analiștii.

Și Ministerul Energiei al Arabiei Saudite a descris ultima sa reducere ca pe o măsură de precauție menită să susțină stabilitatea piețelor petroliere, potrivit SPA. Casa Albă a respins această noțiune – precum și cele mai recente reduceri ale OPEC+.

Nu credem că reducerile sunt recomandabile în acest moment, având în vedere incertitudinea pieței – și am clarificat acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. „Ne concentrăm pe prețurile pentru consumatorii americani, nu pe butoaie.”

În octombrie, decizia OPEC+ de a reduce producția a deranjat Casa Albă.

Președintele american Joe Biden a promis la acea vreme că Arabia Saudită va suferi „consecințe”. Dar până acum, administrația sa pare să fi renunțat la promisiunile sale de a pedepsi regatul Orientului Mijlociu.

Rusia, membră a OPEC+, a mai declarat duminică că va prelungi o reducere voluntară de 500.000 de barili pe zi până la sfârșitul anului 2023. Măsura a fost anunțată de viceprim-ministrul rus Alexander Novak, după cum a menționat agenția de știri de stat rusă TASS.

Această decizie a fost mai puțin surprinzătoare. Analiștii Goldman au spus că au estimat că reducerea Rusiei va dura până în a doua jumătate a anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite