Prețurile petrolului au început să crească, după ce Irakul a oprit exporturile din Kurdistan

0
Publicat:

Prețurile petrolului au crescut, la începutul acestei săptămâni, cu peste trei dolari, după ce Irakul a oprit exportul de petrol din regiunea semiautonomă Kurdistan şi câmpurile petrolifere din Kirkuk, relatează Reuters.

Prețurile petrolului au crescut cu peste 3 dolari, Foto: Shutterstock
Prețurile petrolului au crescut cu peste 3 dolari, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, creșterea prețurilor s-a produs în timp ce anunţul First Citizens BancShares Inc privind achiziţionarea depozitelor şi împrumuturilor Silicon Valley Bank (SVB) a atenuat temerile că turbulenţele de pe pieţele financiare vor afecta economia şi vor reduce cererea.

Astfel, luni, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 5,1%, până la 72,81 dolari, informează Agerpres. De asemenea, echivalentul european, ţiţeiul Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai, a urcat cu 4,2%, până la 78,12 dolari per baril. Este cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni pentru ambele cotaţii.

Săptămâna trecută, cotaţia barilului de ţiţei WTI a crescut cu 3,8%, iar cotaţia barilului de ţiţei Brent cu 2,8%, pe fondul atenuării îngrijorărilor privind sectorul bancar global.

Preţurile au crescut în urma deciziei Irakului de a opri sâmbătă exportul de petrol din regiunea semiautonomă Kurdistan şi câmpurile petrolifere din Kirkuk, după ce Bagdadul a câştigat un arbitraj împotriva Turciei. Exporturile reprezentau aproximativ 0,5% din livrările globale de petrol, sau 450.000 de barili pe zi (bpd).

Pierderea livrărilor de petrol din Kurdistan ar putea compensa impactul producţiei Rusiei, a apreciat John Kilduff, de la Again Capital LLC în New York.

Cotaţia petrolului este în creştere, extinzând avansul de săptămâna trecută, investitorii apreciind eforturile autorităţilor de a calma îngrijorările privind sectorul bancar global", a afirmat Fiona Cincotta, analist la City Index.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova este aproape de a-şi îndeplini obiectivul de a reduce producţia de ţiţei cu 500.000 bpd, la aproximativ 9,5 milioane bpd. De asemenea, importurile Chinei de ţiţei ar urma să crească cu 6,2% în 2023, la 540 milioane tone, conform previziunilor China National Petroleum Corp.

Conform datelor, transmise luni de Erostat, România a fost în topul producătorilor europeni de petrol în 2021. Potrivit sursei citate, principalii producători de petrol din UE în 2021 au fost Italia (4,8 Mt), Danemarca şi România (fiecare cu 3,2 Mt). Comparativ cu 2020, producţia a scăzut în toate cele trei ţări, cu 10% în Italia, cu 8% în Danemarca şi cu 4% în România.

Totodată, România a produs, în 2022, o cantitate de țiței de peste 2,92 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 179.200 tep (-5,8%) mai mică față de cea produsă în 2021, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Importurile de țiței s-au ridicat, în 2022, la 8,7 milioane tep, fiind cu 1,881 milioane tep (27,6%) peste cele consemnate în anul anterior.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite