Cum vrea Rusia să evite embargoul occidental în România

0
Publicat:

Activele Lukoil în România ar urma să fie achiziționate de proprietarii Rompetrol, kazahii de la KazMunayGas, potrivit Gândul. Tranzacția ridică semne de întrebare în contextul în care petrolul din Rusia se află sub embargou în Europa, în urma conflictului din Ucraina.

FOTO: Alina Mitran
FOTO: Alina Mitran

Prin preluarea activelor Lukoil în România compania kazahă ar deține monopolul pe piață petrolieră din România, în contextul în care aceasta este împărțită în trei segmente controlate de OMV Petrom, Lukoil și Rompetrol, cea din urmă fiind deținută de KazMunayGas. 

Sursa citată arată că compania kazahă ar putea un juca un rol esențial în evitarea embargoului impus de Uniunea Europeană Rusiei. Preluarea companiei Lukoil ar reprezenta, în contextul geopolitic și economic actual, o lovitură de proporții și o victorie pentru Putin.

Potrivit Gândul, kazahii de la KazMunayGas sunt acuzați că au descoperit o portiță prin care pot aduce petrolul rusesc la rafinat în România, în ciuda embargoului, prin decizia de a schimba denumirea țițeiului pe care îl rafinează la Midia.

„În actele comerciale pentru vânzarea ţiţeiului kazah (certificatul de origine a mărfii), care este livrat prin conducta Atyrau – Samara şi încărcat în porturile ruseşti, se va menţiona denumirea de ţiţei „KEBCO” (Kazakh Export Blend Crude Oil). Acest lucru este necesar pentru diferenţierea pe piaţă a ţiţeiului de origine kazahă”, s-a precizat pe site-ul KazMunayGas International, potrivit Gândul.

Consiliul Concurenței a transmis, la solicitarea Gândul, că încă nu există o notificare din partea companiei KazMunayGas în privința achiziției activelor Lukoil.

„Consiliul Concurenței nu a primit până în prezent nicio notificare privind o posibilă preluarea a activelor companiei Lukoil România de către KazMunayGas”, a precizat instituția, potrivit sursei citate.

În urma izbucnirii războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva Rusiei. Printre acestea se numără interzicerea transportului maritim de țiței rusesc și de produse petroliere rusești către țări terțe. Însă, restricțiile nu se aplică și achizițiilor de petrol din terțe țări și livrate pe cale maritimă, dacă țițeiul este încărcat sau tranzitează Federația Rusă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite