Preţurile petrolului au atins cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni

0
Publicat:

Prețurile petrolului au scăzut, luni, cu doi dolari pe baril, ajungând la minimele ultimelor nouă luni, în tranzacţii agitate, presate de aprecierea dolarului, în timp ce participanţii de pe piaţă aşteaptă detalii despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Reuters.

Preţurile petrolului au scăzut considerabil, Foto: Arhivă Adevărul
Preţurile petrolului au scăzut considerabil, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, contractele futures pe țițeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 2,09 dolari, sau 2,4%, până la 84,06 dolari pe baril, coborând sub nivelurile atinse la 14 ianuarie.

De asemenea, preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a scăzut cu 2,06 dolari, sau 2,3%, până la 76,71 dolari, cel mai scăzut nivel din 6 ianuarie.

Ambele contracte au crescut la începutul sesiunii, după un declin de aproximativ 5% consemnat vineri.

Indicele dolarului a atins un nivel maxim de două decenii, presând cererea de petrol, care este cotat în moneda americană. Impactul unui dolar puternic asupra prețului petrolului este cel mai pronunțat din mai bine de un an, arată datele Refinitiv Eikon.

,,Este greu pentru oricine să se aştepte că petrolul se va recupera în urma unui dolar atât de scump”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures în energie la Mizuho.

Perturbarea provocată de războiul Rusia-Ucraina a lovit şi piaţa petrolului, sancţiunile Uniunii Europene care interzic ţiţeiul rusesc urmând să intre în vigoare în decembrie, împreună cu un plan al ţărilor G7 de a introduce un plafon al preţului petrolului rusesc.

Creşterile ratelor dobânzilor de către băncile centrale din numeroase ţări consumatoare de petrol au provocat temeri cu privire la o încetinire economică care ar putea comprima cererea de petrol.

,,În vreme ce tot mai multe bănci centrale sunt forţate să ia măsuri extraordinare, indiferent de costul pentru economie, cererea va avea un impact care ar putea ajuta la reechilibrarea pieţei petroliere”, a declarat Craig Erlam, analist senior de piaţă la Oanda din Londra.

Atenţia analiştilor şi investitorilor se îndreaptă spre ceea ce vor face Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi conduşi de Rusia, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, când se vor reuni pe 5 octombrie, după ce la întâlnirea lor anterioară au convenit să reducă modest producţia.

Cu toate acestea, OPEC+ produce cu mult sub producţia vizată, ceea ce înseamnă că o reducere suplimentară ar putea să nu aibă un impact prea mare asupra ofertei.

Datele de săptămâna trecută au arătat că OPEC+ şi-a ratat obiectivul de producţie cu 3,58 milioane de barili pe zi, în august, un deficit mai mare decât în ​​iulie.

Vinerea trecută, contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 4,75 dolari, sau cu 5,3%, la 85,71 dolari pe baril.

Totodată, contractele futures pentru petrolul U.S. West Texas Intermediate (WTI), de referință pentru piața americană, au scăzut cu 5,19 dolari, sau cu 6,2%, la 78,30 dolari pe baril.

Scăderea prețului combustibililor se datorează atât creșterii dolarului din ultima vreme dar și a temerilor legate de creșterea dobânzilor care ar putea creea recesiune în economiile majore. Rezerva Federală SUA a majorat rate edobânzilor cu 0.75 puncte procentuale.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite