Rusia nu mai este principalul furnizor de petrol al Chinei

0
Publicat:

Rusia nu mai este principalul furnizor de petrol al Chinei, deși importurile Chinei de ţiţei rusesc au crescut în august cu 28% faţă de perioada similară din 2021, potrivit Reuters.

Principalul furnizor de petrol al Chinei este Arabia Saudită
Principalul furnizor de petrol al Chinei este Arabia Saudită

Pentru prima dată în ultimele patru luni Arabia Saudită este principalul furnizor al Chinei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor "nu are limite".

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 8,342 milioane de tone luna trecută.

China rămâne cel mai mare cumpărător de petrol rusesc

Cantitatea din august, echivalentul a 1,96 milioane de barili pe zi (bpd), este uşor sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd. China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc.

Emma Li, China analist la Vortexa Analytics, susţine că actualele livrări din Rusia sunt probabil la acelaşi nivel cu cele din Arabia Saudită, aproape de 8,5 milioane de tone.

Chiar dacă China a majorat achiziţiile de petrol din Rusia, profitând de scăderea achiziţiilor din Europa, importurile din Arabia Saudită s-au redresat luna trecută, la 8,475 milioane de tone, sau 1,99 milioane bpd, cu 5% mai mult faţă de nivelul din august 2021.

De asemenea, Arabia Saudită rămâne principalul furnizor al Chinei în primele opt luni din 2022, cu 58,31 milioane de tone de petrol, faţă de 55,79 milioane de tone din Rusia.

De asemenea, China nu a importat deloc ţiţei din Statele Unite, arată datele oficiale.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite