Preţul carburanţilor se majorează progresiv, după ridicarea restricţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pompa-benzina carburanti

Preţul carburanţilor se majorează progresiv, după ridicarea restricţiilor, depăşind pe alocuri 6 lei pe litru la anumite benzinării.

Potrivit statisticilor bazate pe preturile actualizate zilnic pentru fiecare statie din retelele Gazprom, Lukoil, Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Socar, BLKOil, MaximCoLtd, Metropoli, Ozana, PartenerSocar, RoOscar, SpielmannOil, VhExtraOil, din vara anului 2019 şi până în prezent, preţul mediu al carburanţilor a suferit fluctuaţii importante.

Astfel, preţul mediu al motorinei era de 5,97 în luna mai 2019, ajungând la 4,47 lei/litru în luna mai 2020, iar acum la 5,67 lei/litru.

În ce priveşte preţul mediu al benzinei, aceasta a scăzut de la 5,78 lei/litru în luna mai 2019, la 4,27 lei/litru în luna mai 2020, pentru a-şi începe ascensiunea până la o medie de 5,74 lei/litru în prezent.

carburanti-preturi

Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 3.1%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 8.5 lei mai mult decat in urma cu 30 de zile.

In cazul motorinei, pretul mediu al unui litru a crescut cu 4.4%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 12.0 lei mai mult decat in urma cu 30 de zile.

In aceasta perioadă, Romania se afla pe locul al 2-lea in Uniunea Europeana în topul tarilor cu cea mai ieftina benzina, dupa Bulgaria.

In cazul motorinei, tara noastra este situata pe locul 2 intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste cel mai mic pret la acest tip de combustibil, dupa Bulgaria.

Comparativ cu celelalte tari UE, Romania se claseaza pe locul 12 la benzina fara taxe, ca fiind cea mai ieftina, dupa Austria, Bulgaria, Cehia, Franta, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, in timp ce motorina fara taxe comercializata la noi este pe locul al 11-lea in topul celor mai mici preturi, dupa Austria, Bulgaria, Cehia, Franta, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Slovenia, potrivit datelor Comisiei Europene. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite