Prețul boabelor de cacao este în scădere: Factorii determinanți sunt condițiile meteo

0
Publicat:

Cotaţiile futures la cacao la bursa de la New York au înregistrat luni cel mai mare declin din ultimii 60 de ani, în condiţiile în care ploile prognozate în principalele ţări producătoare au alimentat volatilitatea de pe piaţă, informează Bloomberg.

foto arbore de cacao
Preţurile la cacao sunt în cădere liberă pe fondul prognozelor de ploi în principalele ţări producăt

Cel mai tranzacţionat contract futures pe cacao a scăzut luni cu până la 19% la bursa de la New York, în timp ce la bursa de la Londra scăderea a fost de 18%. Ploile din Africa de Vest sunt o veste bună pentru culturile de cacao, iar numărul scăzut al poziţiilor deschise pe piaţa de cacao amplifică evoluţiile preţurilor.

Ploile "ar trebui să îmbunătăţească destul de mult condiţiile" în Ghana, al doilea mare cultivator de cacao, şi Indonezia, a apreciat Donald Keeney, meteorolog şef la firma de prognoză Maxar Technologies Inc. Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial de boabe de cacao, va beneficia şi ea de pe urma condiţiilor meteo, însă Donald Keeney precizează că această ţară are nevoie de mai multe precipitaţii pentru a reface umezeala din sol.

În plus, având în vedere numărul scăzut al poziţiilor deschise pe piaţa de cacao, "chiar şi cele mai mici noutăţi privind prognozele meteo în Africa de Vest sau semnale referitoare la reducerea cererii vor provoca aceste mari fluctuaţii de preţuri", subliniază John Goodwin, analist la ArrowStream Inc.

Scăderile din ultimele zile reprezintă o modificare semnificativă faţă de situaţia de la începutul lunii aprilie, când preţurile la cacao au atins un maxim istoric de peste 11.000 de dolari tona. Anterior, în perioada cuprinsă între începutul anului şi mijlocul lunii aprilie, preţurile mondiale la cacao s-au triplat, după ce evoluţiile meteo nefavorabile şi bolile au redus producţia de boabe de cacao în Coasta de Fildeş şi Ghana, care, împreună, sunt responsabile pentru aproximativ 60% din producţia mondială. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite