Premierul portughez anunţă reduceri drastice ale chetuielilor publice, după ce Curtea Constituţională a respins mai multe măsuri de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul portughez, Pedro Passos Coelho
Premierul portughez, Pedro Passos Coelho

Premierul portughez Pedro Passos Coelho a anunţat duminică reduceri severe ale cheltuielilor publice, după decizia Curţii Constituţionale de a respinge mai multe măsuri de austeritate incluse în bugetul de stat pe 2013.

Într-o nouă declaraţie adresată poporului său, şeful guvernului a subliniat că nu vor exista noi creşteri de impozite, dar vor fi luate măsuri care vizează reducerea cheltuielilor publice „în domeniile securităţii sociale, sănătăţii şi educaţiei“.

Vineri, Curtea Constituţională a considerat  discriminatorie eliminarea celui de-al 14-lea salariu plătit funcţionarilor publici şi pensionarilor, precum şi reducerea indemnizaţiilor de şomaj. Potrivit estimărilor, această decizie a lipsit guvernul de economii de la 900 milioane până la 1,3 miliarde de euro.

Verdictul Curţii va avea „consecinţe serioase pentru ţară“, a avertizat Passos Coelho, subliniind că el complică atingerea obiectivelor bugetare stabilite de troica finanţatorilor ţării, în condiţiile în care Portugalia beneficiază, din mai 2011, de un plan de salvare de 78 miliarde de euro.

Passos Coelho, care s-a exprimat pentru prima dată după verdictul Curţii Constituţionale, crede cã poziţia Portugaliei este acum „mai fragilă“ faţă de creditori. O situaţie cu atât mai regretabilă, premierului, cu cât ţara doreşte să negocieze de săptămâna viitoare, la o reuniune la Dublin a miniştrilor de finanţe din zona euro, extinderea termenului de rambursare a împrumuturilor acordate.

Şeful Executivului a ţinut să precizeze că acum Portugalia nu mai este asigurată să primească de la creditorii ei o nouă tranşă de ajutor, în cadrul împrumutului global de 78 de miliarde, aşa cum a fost prevăzut după ultima lor examinare a conturilor ţării, încheiată la începutul lunii martie.

În acest context, potrivit lui Passos Coelho, iese din discuţie „cererea unui nou plan de salvare“.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite