Premieră în România: Prima companie de stat care refuză să mai plătească statului dividende suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faimoasa Ordonanţă 114 adoptată de Guvern spre sfârşitul anului trecut impune companiilor să plătească statului drept dividende suplimentare „un bir” care de cele mai multe ori lasă companiile fără bani de investiţii. Chiar dacă acestea sunt vitale pentru buna funcţionare a companiei şi pot afecta şi serviciile acordate populaţiei.

Aşa se face că operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica, a informat statul, acţionar majoritar al companiei, că nu-i mai poate plăti dividende suplimentare.

În informarea postată pe site-ul companiei, SNN arată că:

„În vederea formulării acestei informări, Consiliul de Administraţie al SNN a avut în vedere următoarele:

La data de 31 decembrie 2018, SNN are în contul “Alte rezerve - surse proprii de finanţare” suma de 29.839.515 lei, reprezentând partea din profit repartizată în anii anteriori la “alte rezerve - surse proprii de finanţare”.

Totodată, la data de 31.12.2018 societatea are încheiate contracte aferente investiţiilor ce urmează a fi executate în anul 2019 în valoare totală de peste 130 mil lei. Această sumă depăşeşte de peste 4 ori valoarea din contul “Alte rezerve - surse proprii de finanţare”.

Având în vedere considerentele indicate mai sus, Consiliul de Administraţie informează Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor despre faptul că societatea nu poate distribui dividende suplimentare conform art.43 din OUG nr114/2018”.

Informarea este semnată de secretarul de stat din Ministerul Energiei Iulian Robert Tudorache, care este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei.

Întregul document poate fi văzut AICI.

Nuclearelectrica este una dintre cele mai profitabile companii de stat din România.

La 23 aprilie, compania a decis distribuirea sub formă de dividende brute a sumei de 378,91 milioane lei, reprezentând 97,02% din profitul net de 390,54 milioane lei pe 2018 prins în raportarea anuală preliminară publicată în februarie. Acţionarul majoritar Ministerul Energiei ar urma să încaseze 312,58 milioane lei. Acţionarul minoritar Fondul Proprietatea a cerut ca SNN să distribuie şi dividende suplimentare în valoare totală de 438,6 milioane lei, însă propunerea a fost respinsă la vot. 

Potrivit Legii bugetului de stat pe 2019, statul român a încasat în 2018 venituri din dividende de la companiile la care este acţionar în sumă totală de 7,11 miliarde lei, în creştere cu 32% faţă de 2017, şi estimează pentru anul în curs încasări din această sursă în scădere doar uşoară, la 6,83 miliarde lei.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite