Premieră absolută: salariile au scăzut mai mult decât preţurile, puterea de cumpărare s-a erodat chiar pe fondul ieftinirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În august mâncarea s-a ieftinit, dar şi salariile românilor au fost mai mici
În august mâncarea s-a ieftinit, dar şi salariile românilor au fost mai mici

În urma scăderii TVA la alimente, media generală a preţurilor a scăzut în august cu 0,5% faţă de iulie. Dar tot în august a scăzut şi media generală a câştigurilor salariale nete, cu 1,9% faţă de iulie. Practic, puterea de cumpărare a populaţiei s-a erodat chiar dacă preţurile au scăzut, aceasta fiind o premieră absolută în istoria postdecembristă a României.

De regulă, puterea de cumpărare se eroda pe fondul creşterii preţurilor, în lunile (sau perioadele mai lungi) când dinamica preţurilor o depăşea pe cea a salariilor. Creşteau lefurile, dar preţurile creşteau şi mai mult.

Iată că în august 2015 preţurile au scăzut uşor, dar salariile au scăzut mai mult decât acestea, rezultatul - cel puţin statistic - fiind tot o scădere a puterii de cumpărare. Au scăzut preţurile, dar lefurile au scăzut şi mai mult.

Salariul mediu: 1.813 lei

Salariul mediu net a scăzut în august cu 1,9% (-36 de lei) faţă de iulie, la 1.813 lei, în timp ce câştigul salarial mediu brut s-a situat la 2.515 lei, arată statisticile oficiale.

Cel mai mult au câştigat persoanele care lucrează în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 4.781 de lei net, iar cel mai puţin - angajaţii din hoteluri şi restaurante.

De ce au scăzut salariile în august

Salariile nete au scăzut în august în majoritatea activităţilor din sectorul economic, pe fondul acordării în iulie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri, scăderea fiind determinată şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale) ori de angajarea de salariaţi cu câştiguri salariale mici, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cel mai mult s-au redus salariile din fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor cu 12,6%, respectiv cu 11,8% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Totodată, au scăzut cu 6%-9% salariile nete din fabricarea produselor textile, alte activităţi extractive, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, alte activităţi industriale n.c.a., captarea, tratarea şi distribuţia apei.

În ce domenii au crescut salariile

Pe de altă parte, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost în extracţia cărbunelui superior şi inferior cu 7,6%, respectiv cu 4,6% în extracţia minereurilor metalifere.
În activităţi de editare, transporturi pe apă, activităţi de spectacole, culturale şi recreative, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport au fost consemnate creşteri salariale între 1,5% şi 3,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, în administraţie publică cu 0,5%, iar în învăţământ, sănătate şi asistenţă socială cu 0,3%.

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%.
Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,8%.

Comparativ cu iulie, indicele s-a plasat la 98,6%, iar faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 138,1%, cu 2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în iulie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite