Prejudiciu de 2,5 milioane de lei, descoperit de ANAF. Operatorul vizat lucra cu statul

0
Publicat:

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadru ANAF au finalizat investigațiile și verificările demarate la un operator economic din județul Timiș, care efectua activități de construcții, instalații și amenajări, în special cu instituțiile publice din vestul României.

foto autovehicul ANAF ANTIFRAUDĂ
Prejudiciu de 2,5 milioane de lei, descoperit de ANAF

Verificările au vizat activitatea societății din perioada 2019-2023, iar prejudiciul estimat adus bugetului general consolidat al statului este de peste 2,5 milioane lei, sumă ce reprezintă TVA și impozit pe profit.

În fapt, operatorul economic verificat a declarat obligații de plată cu sume mult inferioare celor înregistrate în evidența financiar contabilă, cu scopul de a nu achita suma corectă a TVA-ului și a impozitului pe profit rezultat în urma activității desfășurate. Astfel, din cauza subdeclarării sumelor datorate, certificatele fiscale necesare contractării lucrărilor efectuate către instituțiile publice pe portalul de achiziții publice SEAP nu reflectau realitatea.

Totodată, operatorul economic verificat nu a depus în ultimii patru ani bilanțurile financiare anuale, iar în urma activităților specifice desfășurate de DGAF cu privire la verificările antifraudă și instituirea măsurilor asigurătorii în cauză, societatea și-a deschis procedura insolvenței.

Pe lângă prejudiciile aduse bugetului de stat, acest comportament fiscal inadecvat generează un dezechilibru în mecanismul concurențial al pieței, fapt pentru care, DGAF atenționează contribuabilii asupra obligativității respectării legislației fiscale în vigoare. Contribuabilii trebuie să înregistreze, să declare și să achite toate taxele și impozitele care le revin din tranzacțiile efectuate. 

ANAF a colectat cu 11,9% mai mult în primele 10 luni din 2023

ANAF a informat la mijlocul lunii noiembrie  că veniturile bugetare brute din primele 10 luni ale anului au fost cu aproape 12% mai mari decât în perioada similară a anului trecut.

Astfel, în perioada ianuarie – octombrie 2023 veniturile bugetare brute colectate au fost în sumă de 346,48 mld.lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 11,9% (indice nominal), respectiv cu 36,84 mld.lei mai mult față de primele zece luni din 2022 (309,64 mld. lei).

Veniturile bugetare nete încasate au fost în sumă de 322,36 mld.lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 9,00% - indice nominal, în sume absolute cu 25,94 mld.lei mai mult față de perioada corespondentă din 2022 (296,42 mld.lei).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite