Portugalia înăspreşte măsurile de austeritate: cotizaţiile salariale cresc de la 11% la 18% în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul portughez Passos Coelho, în timp conferinţei de presă televizate de la sediul Parlamentului, palatul Sao Bento din Lisabona FOTO: Reuters
Premierul portughez Passos Coelho, în timp conferinţei de presă televizate de la sediul Parlamentului, palatul Sao Bento din Lisabona FOTO: Reuters

Guvernul de la Lisabona a decis să înăsprească măsurite de austeritate de anul viitor, care vizează mai cu seamă creşterea contribuţiilor sociale ale angajaţilor din mediul privat. Premierul portughez a anunţat, vineri, că din 2013 cotizaţiile salariale vor creştere de la 11% la 18%.

Coaliţia guvernamentală de centru-dreapta din Portugalia, în frunte cu premierul Passos Coelho, a decis să înăsprească măsurile de austeritate, în contextul în care ţara, aflată sub asistenţă financiară în valoare de 78 de miliarde de euro, nu reuşeşte să îşi respecte angajamentele de reducerea deficitului public.

Măsurile vizează atât sectorul privat, cât şi pe cel public în care angajaţii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi plăti dările la stat, în timp ce angajatorii vor plăti cotizaţii salariale mai mici la buget. Guvernul de la Lisabona urmăreşte, astfel, să determine companiile să efectueze mai multe angajări.

În cadrul unei conferinţe televizate, Passos Coelho a anunţat vineri că, din 2013, cotizaţiile salariale vor creşte de la 11% cât sunt în prezent, la 18%, iar cele ale firmelor vor fi reduse de la 23,75% la 18%.

În schimb, premierul portughez a prevăzut scăderea cotizaţiilor patronale pentru a stimula angajarea, în timp ce şomajul afectează deja peste 15% din populaţia activă.

Portugaţia continuă să fie într-o stare de „pericol financiar”, a declarat premierul Coelho, care a adăugat: „Nu ne permite să regresă şi nici să evităm confruntarea cu provocările care stau în faţa noastră”.

Guvernul a decis să ridice contribuţiile sociale ale sectorului privat la 18%, ceea ce ne va permite, în contrapondere, să reducem cotizaţiile patronale, acestea urmând să fie tot de 18%", a afirmat premierul într-un discurs către naţiune, care a durat aproximativ 20 de minute.

Totodată, Passos Coelho a dat asigurări însă că ţara sa va continua să respecte angajamentele luate în faţa creditorilor.

Troika verifică Portugalia dacă şi-a respectat angajamentele

Această declaraţie are loc în timp ce troika, reprezentând creditorii Portugaliei (UE, BCE şi FMI), examinează atent conturile ţării cu ocazia celei de-a cincea evaluări a măsurilor aplicate în schimbul planului de salvare de 78 de miliarde de euro, acordat în mai 2011 de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Rezultatele acestei evaluări sunt aşteptate săptămâna viitoare.

În schimbul acestui plan de ajutor, Portugalia a promis să aplice un program de reforme şi austeritate în cadrul căruia au fost deja reduse salariile funcţionarilor şi au fost mărite impozitele.

Noi măsuri de austeritate sunt inevitabile însă anul viitor, după ce Tribunalul Constituţional a respins în iulie suprimarea, în 2013, a salariilor al 13-lea şi al 14-lea în cazul funcţionarilor, o măsură din care Guvernul aştepta o economie de aproximativ două miliarde de euro. Austeritatea a pus în dificultate economia portugheză care a înregistrat o scădere de 3,3% în al doilea trimestru, în timp ce Guvernul a anticipat o contracţie economică de 3% pe tot anul în curs. În acelaşi timp, şomajul, pe care premierul l-a calificat drept „intolerabil", ar urma să atingă anul viitor nivelul record de 16%.

Temerile investitorilor

Economiştii europeni s-au declaraţi îngrijoraţi de faptul că Portugalia nu va putea inspira suficientă încredere investitorilor în ceea ce priveşte începerea procesului de returnare a împrumutului din septembrie 2013, potrivit condiţiilor de contractare impuse în mai 2011.

Posibilitatea ca Portugalia să aibă nevoie de o amânare în plata împrumutului şi ca guvernul de la Lisabona să necesite o nouă finanţare de salvare a devenit din ce în ce mai presantă, mai cu seamă pentru că Fondul Monetar Internaţional a cerut ţărilor debitoare să prezinte planuri financiare credibile pe următoarele 12 luni, comentează „Financial Times”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite