Ponta spune că Enache Jiru a fost propus de o lună la conducerea CEC, dar este aşteptat acordul lui Cinteză, şeful Supravegherii din BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Gheţea ocupa funcţia de preşedinte şi director general al CEC Bank  FOTO Mediafax
Radu Gheţea ocupa funcţia de preşedinte şi director general al CEC Bank  FOTO Mediafax

Propunerea pentru numirea lui Enache Jiru la conducerea CEC Bank a fost înaintată de ministrul Finanţelor în urmă cu o lună şi este aşteaptat avizul directorului general al Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională, Nicolae Cinteză.

„Propunerea este făcută de ministrul Finanţelor de o lună şi aşteaptă avizul Băncii Naţionale, al domnului Cinteză. Jiru a mai fost preşedinte al aceleiaşi bănci, şi vicepreşedinte deci sunt convins că va lua avizul, dar este o procedură şi nu vreau să intru în curtea altora“, a spus Ponta la România TV.

La jumătatea lunii aprilie, premierul declara că o soluţie de înlocuire a lui Radu Gheţea la conducerea CEC poate fi găsită în acea săptămână, având în vedere că acesta are un contract care expiră abia la anul şi trebuie găsită o soluţie prin care banca să nu plătească aceste despăgubiri.

În urmă cu două luni, premierul Victor Ponta, atunci ministru interimar de Finanţe, anunţa că l-a propus pe Enache Jiru, pe atunci secretar de stat în Ministerul Finanţelor, la conducerea CEC Bank, în locul lui Radu Gheţea.

El a precizat atunci că nu numeşte personal conducerea CEC, ci aprobă o procedură iniţiată de fostul ministru Chiţoiu.

Pentru CEC Bank va fi propusă o conducere dualistă, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere şi Directorat.

Scandalul creditului Ioanei Băsescu

În luna noiembrie, Chiţoiu a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC Bank.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

Cine este Enache Jiru

Jiru a fost vicepreşedinte la CEC Bank între 2000-2001, şi preşedinte al băncii, în intervalul cuprins între toamna anului 2004-martie 2005. Jiru a mai ocupat poziţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în 2001-2004 şi din iulie 2012, cu atribuţii legate de coordonarea Trezoreriei statului.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/cec-bank" target="_blank">View the story "cec bank" on Storify</a>]

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite