EXCLUSIV Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, propus pentru conducerea CEC Bank

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enache Jiru ocupă din iulie 2012 funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice şi a mai condus CEC în perioada august 2004 - aprilie 2005
Enache Jiru ocupă din iulie 2012 funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice şi a mai condus CEC în perioada august 2004 - aprilie 2005

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, este propus pentru preluarea conducerii CEC Bank, după ce banca va trece la sistemul dualist de conducere. Premierul Ponta a confirmat, pentru "Adevărul", că l-a propus pe Jiru la şefia CEC Bank şi a dezminţit informaţiile publicate anterior, potrivit cărora Bogdan Speteanu, directorul general al BCR Leasing, ar fi în cărţi pentru funcţia de preşedinte al Directoratului băncii de stat.

Enache Jiru ar urma astfel să-l înlocuiască pe Radu Graţian Gheţea, care este preşedintele băncii de stat din 2007. Jiru a mai fost preşedinte executiv şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEC în perioada august 2004 - aprilie 2005. Înainte de a conduce CEC Bank în 2004, el a fost timp de doi ani şi jumătate (decembrie 2001 – august 2004) secretar de stat în Ministereul Finanţelor. 

Enache Jiru ocupă din iulie 2012 funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, iar în perioada iunie 2010-iunie 2012 a fost consultant financiar, potrivit CV-ului postat pe site-ul Finanţelor. 

În perioada august 2009 – octombrie 2010, Jiru a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al CEC Bank, condus de Radu Gheţea.   

Anterior, secretarul de stat din Finanţe a mai fost preşedinte al Comisiei de Selecţie a Administratorului pentru Fondul Proprietatea, preşedinte executiv al MKB Romexterra Fond de Pensii şi vicepreşedinte al Energy Holding 2000.  

Numirea lui Enache Jiru în funcţia de preşedinte al directoratului CEC Bank este condiţionată de avizul Băncii Naţionale a României.

Premierul Ponta, care a preluat joi funcţia de ministru interimar al Finanţelor, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că fostul ministru Chiţoiu a pregătit deja documentele necesare pentru demiterea lui Gheţea de la şefia CEC, dar că nu a mai apucat să le semneze, astfel că le va semna el luni (astăzi – n.r.). 

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că nu numeşte el personal conducerea CEC, arătând că el aprobă o procedură iniţiată de fostul ministru Daniel Chiţoiu.

"Nu am discutat cu domnhul Gheţea. Eu nu pot şi nici nu doresc să încalc legea, eu nu demit sau numesc persoane în funcţie. Eu aprob o procedură pe care domnul Chiţoiu a iniţiat-o, aceea a conducerii duale în cadrul CEC, aşa cum există şi în alte bănci şi în alte societăţi, după care reprezentanţii în AGA şi în CA vor desemna conducerea", a spus Ponta.

El a precizat că numirile în AGA şi CA sunt făcute de ministrul de Finanţe.

"Deci, nu eu personal numesc conducerea, evident ministrul de Finanţe face numirile în AGA şi mai departe în CA", a spus Ponta.

Ministerul Finanţelor vrea să treacă CEC Bank la un sistem dualist de conducere, aşa cum se practică în prezent în mai multe bănci comerciale, pentru a ocoli obligaţia contractuală de a-i plăti lui Radu Gheţea un pachet compensatoriu pentru părăsirea funcţiei înainte de terminarea mandatului. Pachetul s-ar ridica la aproape jumătate de milion de euro, potrivit surselor din piaţă. 

În prezent, banca de stat este condusă de un Consiliu de Administraţie, condus de Gheţea, şi de un Comitet de direcţie, condus tot de Gheţea. Trecerea la sistemul dualist presupune conducerea printr-un Consiliu de Supraveghere şi de către un Comitet de direcţie. Cele două nu pot fi conduse de una şi aceeaşi persoană. 


Articole pe aceeaşi temă:

Ponta: Luni îl voi schimba pe Gheţea de la conducerea CEC. Premierul Victor Ponta a anunţat că, în calitate de ministru interimar de Finanţe, va semna decizia de eliberare a lui Radu Gheţea din funcţia de şef al CEC.

Ponta, întrebat dacă se impune schimbarea lui Gheţea de la conducerea CEC Bank: Este decizia lui Chiţoiu, susţin propunerea sa. Întrebat dacă se impune schimbarea lui Radu Graţian Gheţea de la conducerea băncii de stat CEC Bank, premierul Victor Ponta a declarat că decizia îi aparţine lui Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, şi că va susţine propunerea acestuia.

Victor Ponta: Cred că Băsescu avea terenul din Călăraşi, acum a vrut să-l albească  Premierul Victor Ponta consideră că Traian Băsescu era în posesia terenului din judeţul Călăraşi de mai mult timp, însă doar acum, spre finalul mandatului, a dorit să-l „albească” trecându-l pe numele unor rude, a precizat prim-ministrul, duminică seară, la postul de televiziune România TV.

Prima reacţie a şefului CEC Bank despre creditul Ioanei Băsescu: Nu s-au încălcat nici legea, nici reglementările BNR şi cu atât mai puţin normele interne ale băncii  Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, a declarat, în prima sa reacţie de la izbucnirea scandalului privind creditul acordat de bancă Ioanei Băsescu, fiica cea mare a şefului statului, că nu s-au încălcat nici legile, nici normele Băncii Naţionale şi nici reglementările interne ale băncii.

Banca Naţională începe un control la CEC privind creditul Ioanei Băsescu. Şefii BNR despre „ilegalităţile“ de la CEC:  Astfel de declaraţii sunt periculoase  Banca Naţională a României (BNR) va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC Bank privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi finalizat până la 9 decembrie, a anunţat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

Liberalii au decis: susţin înfiinţarea comisiei de anchetă Călăraşi, cerută de PSD  Liderii PNL au decis luni, într-o şedinţă a conducerii partidului, să accepte propunerea PSD pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în „cazul Călăraşi“ şi au anunţat numele membrilor forului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite