Cinteză, BNR: Un eventual proces de schimbare a conducerii CEC Bank ar fi de durată, n-ar fi simplu, iar BNR l-ar trata cu exigenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea CEC Bank este aceeaşi pe care a avizat-o Banca Naţională a României (BNR), iar o eventuală schimbare a conducerii ar fi un proces de durată, nu unul simplu, banca centrală tratând problema cu exigenţă, a declarat Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR.

„Conducerea CEC Bank este aceeaşi pe care a avizat-o Banca Naţională, nu s-a schimbat nimic. Este de reţinut că un eventual proces de schimbare a conducerii ar fi de durată, n-ar fi simplu, iar BNR l-ar trata cu exigenţă. În concluzie, CEC nu are nevoie de zgomot până se hotărăşte acţionarul ce vrea să facă în privinţa conducerii“, a declarat Cinteză, pentru „Ziarul Financiar“. 

Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că îl va propune pe Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, pentru funcţia de preşedinte executiv al băncii de stat CEC Bank. Jiru ar urma să îl înlocuiască pe Radu Graţian Gheţea, care a preluat conducerea băncii în 2007. 

Enache Jiru şi-a început cariera la Banca Naţională a României, unde a lucrat la Departamentul de administrare a rezervelor internaţionale, iar din 1998 a alternat între funcţii publice şi poziţii de conducere în mediul privat.

El a fost vicepreşedinte la CEC Bank, în 2000-2001, şi preşedinte al băncii, în intervalul cuprins între toamna anului 2004-martie 2005. Jiru a ocupat poziţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în 2001-2004 şi din iulie 2012, cu atribuţii legate de coordonarea Trezoreriei statului.

Pentru CEC Bank va fi propusă o conducere dualistă, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere şi Directorat.

În luna noiembrie, Chiţoiu a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, fără a motiva această intervenţie.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

Nicolae Cinteză a reamintit că prpcesul de schimbare a conducerii unei bănci se încheie numai când Banca Naţională autorizează persoanele desemnate să exercite funcţiile pentru care au fost alese de acţionari. 

„Sunt cunoscute situaţii în care acţionarii au făcut anumite propuneri, iar BNR le-a respins pentru că nu suntem dispuşi să facem niciun compromis când evaluăm competenţele unui candidat“, a mai spus şeful Supravegherii din BNR. 

Cinteză consideră că oficialii Ministerului Finanţelor vorbesc prea mult despre intenţia de trecere a CEC Bank de la un sistem unitar de guvernanţă la cel dualist. 

„Ambele sunt perfect legale, nu este nicio problemă. De ce s-ar face asta? Motivaţia avansată este că banca ar deveni mai eficientă. Foarte bine, dar banca nu are nevoie ca între timp să fie făcute în public judecăţi de genul că un conducător este mai conducător decât altul. Orice alt comentariu pe acest subiect şi prelungirea unor discuţii sterile privind schimbările plănuite la CEC nu fac decât să afecteze credibilitatea instituţiei de credit şi niciun acţionar nu-şi doreşte asta“, a mai spus Cinteză. 


Articole pe aceeaşi temă:

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, propus de Ponta pentru şefia CEC în locul lui Radu Gheţea. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru ar urma să preia conducerea CEC Bank, după ce Radu Gheţea, actualul preşedinte al băncii de stat, va fi înlăturat prin trecerea la sistemul de conducere duală a instituţiei de credit.

Ponta: Luni îl voi schimba pe Gheţea de la conducerea CEC. Premierul Victor Ponta a anunţat că, în calitate de ministru interimar de Finanţe, va semna decizia de eliberare a lui Radu Gheţea din funcţia de şef al CEC.

Ponta, întrebat dacă se impune schimbarea lui Gheţea de la conducerea CEC Bank: Este decizia lui Chiţoiu, susţin propunerea sa. Întrebat dacă se impune schimbarea lui Radu Graţian Gheţea de la conducerea băncii de stat CEC Bank, premierul Victor Ponta a declarat că decizia îi aparţine lui Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, şi că va susţine propunerea acestuia.

Victor Ponta: Cred că Băsescu avea terenul din Călăraşi, acum a vrut să-l albească  Premierul Victor Ponta consideră că Traian Băsescu era în posesia terenului din judeţul Călăraşi de mai mult timp, însă doar acum, spre finalul mandatului, a dorit să-l „albească” trecându-l pe numele unor rude, a precizat prim-ministrul, duminică seară, la postul de televiziune România TV.

Prima reacţie a şefului CEC Bank despre creditul Ioanei Băsescu: Nu s-au încălcat nici legea, nici reglementările BNR şi cu atât mai puţin normele interne ale băncii  Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, a declarat, în prima sa reacţie de la izbucnirea scandalului privind creditul acordat de bancă Ioanei Băsescu, fiica cea mare a şefului statului, că nu s-au încălcat nici legile, nici normele Băncii Naţionale şi nici reglementările interne ale băncii.

Banca Naţională începe un control la CEC privind creditul Ioanei Băsescu. Şefii BNR despre „ilegalităţile“ de la CEC:  Astfel de declaraţii sunt periculoase  Banca Naţională a României (BNR) va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC Bank privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi finalizat până la 9 decembrie, a anunţat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

Liberalii au decis: susţin înfiinţarea comisiei de anchetă Călăraşi, cerută de PSD  Liderii PNL au decis luni, într-o şedinţă a conducerii partidului, să accepte propunerea PSD pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în „cazul Călăraşi“ şi au anunţat numele membrilor forului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite