Directorul BCR Leasing, în cărţi pentru o funcţie de conducere la CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta ar urma să semneze astăzi ordinul de trecere la sistemul dualist de conducere CEC Bank, prin care îl va îndepărta pe Radu Gheţea. Premierul a dezminţit informaţiile primite de "Adevărul", potrivit cărora directorul BCR Leasing Bogdan Speteanu ar urma să preia şefia CEC, arătând că pentru această funcţie ar fi fost ales Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Când încă apele nu erau tulburi în sânul Uniunii Social-Liberale (USL), dar când schimbarea lui Gheţea de la şefia CEC Bank era pusă deja la cale prin implementarea sistemului dualist de conducere, propunerea pentru funcţia de preşedinte al directoratului băncii de stat aparţinea PNL (întrucât la Eximbank, cealaltă bancă de stat, şefia aparţine PSD). Pentru acest post era propus un bancher cu vechime, însă acesta ar fi declinat ulterior propunerea. Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al directoratului CEC Bank era în cărţi şi Speteanu.

Premierul Ponta, care a preluat joi funcţia de ministru interimar al Finanţelor, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că fostul ministru Chiţoiu a pregătit deja documentele necesare pentru demiterea lui Gheţea de la şefia CEC, dar că nu a mai apucat să le semneze, astfel că le va semna el luni (astăzi – n.r.). 

Ministerul Finanţelor, în subordinea căreia se află CEC Bank, fie că vorbim de fostul ministru Daniel Chiţoiu, fie că vorbim de interimarul Victor Ponta, vor să treacă banca de stat la un sistem dualist de conducere, aşa cum se practică în multe bănci comerciale, pentru a nu fi obligaţi astfel să-i achite lui Radu Gheţea un pachet compensatoriu pentru părăsirea funcţiei înainte de terminarea mandatului, pachet care s-ar ridica la aproape jumătate de milion de euro, potrivit surselor din piaţă. 

În prezent, banca de stat este condusă de un Consiliu de Administraţie, condus de Gheţea, şi de un Comitet de direcţie, condus tot de Gheţea. Trecerea la sistemul dualist presupune conducerea printr-un Consiliu de Supraveghere şi de către un Comitet de direcţie. Cele două nu pot fi conduse de una şi aceeaşi persoană. 

„Sistemul dualist presupune o restructurare a conducerii pentru a nu se mai acorda lui Gheţea acel pachet compensatoriu uriaş“, au spus sursele citate. 

Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Finanţelor, a declarat, luni, că nu numeşte el personal conducerea CEC, arătând că el aprobă o procedură iniţiată de fostul ministru Daniel Chiţoiu.

"Nu am discutat cu domnhul Gheţea. Eu nu pot şi nici nu doresc să încalc legea, eu nu demit sau numesc persoane în funcţie. Eu aprob o procedură pe care domnul Chiţoiu a iniţiat-o, aceea a conducerii duale în cadrul CEC, aşa cum există şi în alte bănci şi în alte societăţi, după care reprezentanţii în AGA şi în CA vor desemna conducerea", a spus Ponta.

El a precizat că numirile în AGA şi CA sunt făcute de ministrul de Finanţe.

"Deci, nu eu personal numesc conducerea, evident ministrul de Finanţe face numirile în AGA şi mai departe în CA", a spus Ponta.

Declaraţia de avere a premierului Victor Ponta


Materiale pe aceeaşi temă:

Victor Ponta: Cred că Băsescu avea terenul din Călăraşi, acum a vrut să-l albească  Premierul Victor Ponta consideră că Traian Băsescu era în posesia terenului din judeţul Călăraşi de mai mult timp, însă doar acum, spre finalul mandatului, a dorit să-l „albească” trecându-l pe numele unor rude, a precizat prim-ministrul, duminică seară, la postul de televiziune România TV.

Prima reacţie a şefului CEC Bank despre creditul Ioanei Băsescu: Nu s-au încălcat nici legea, nici reglementările BNR şi cu atât mai puţin normele interne ale băncii  Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, a declarat, în prima sa reacţie de la izbucnirea scandalului privind creditul acordat de bancă Ioanei Băsescu, fiica cea mare a şefului statului, că nu s-au încălcat nici legile, nici normele Băncii Naţionale şi nici reglementările interne ale băncii.

Banca Naţională începe un control la CEC privind creditul Ioanei Băsescu. Şefii BNR despre „ilegalităţile“ de la CEC:  Astfel de declaraţii sunt periculoase  Banca Naţională a României (BNR) va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC Bank privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi finalizat până la 9 decembrie, a anunţat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

Liberalii au decis: susţin înfiinţarea comisiei de anchetă Călăraşi, cerută de PSD  Liderii PNL au decis luni, într-o şedinţă a conducerii partidului, să accepte propunerea PSD pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în „cazul Călăraşi“ şi au anunţat numele membrilor forului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite