Cel mai mare parc eolian din România, la Galați. Investiţia se ridică la 500 de milioane de euro
0După ce va fi realizat, proiectul mamut de la Galați va depăși parcul eolian Fântânele-Cogealac de 600 MW al cehilor de la CEZ, cel mai mare proiect verde funcţional din România în acest moment.
Compania de proiect Hoopeks International a obţinut la finalul lunii trecute avizul tehnic pentru racordarea la reţea a unui proiect eolian de 629 MW în Galaţi, potrivit datelor publice ale Transelectrica.
Acesta este cel mai mare parc eolian avizat până în acest moment şi dacă se va realiza, va fi cea mai mare investiţie de profil din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărţită în două proiecte gestionate de companii diferite.
Parcul Fântânele-Cozgealac este o investiţie de un miliard de euro realizată de cehii de la CEZ în perioada 2010-2012. Ţinând cont de scăderea costului echipamentelor, investiţia din Galaţi recent avizată s-ar putea ridica la circa 500 de milioane de euro, potrivit estimărilor Ziarului Financiar.
Compania de proiect Hoopeks International este deţinută de Electrocentrale Borzeşti, aceasta fiind deţinută la rândul ei de RNV Infrastructure. Printre acţionarii RNV Infrastructure se numără şi Doru Voicu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada mandatului lui Adriean Videanu.
Doru Voicu a fost şi director de dezvoltare al CEZ România, în perioada 2005-2010, anul 2010 fiind cel în care s-a lansat investiţia în proiectul eolian Fântânele-Cogealac.
Parc eolian de 120 de milioane de euro în județul Galați
Un alt parc eolian, în valoare de 120 de milioane de euro, urmează să se construiască în județul Galați. Investiția va fi realizată de OX2, cel mai mare operator independent de proiecte eoliene la nivel european.
Potrivit proiectului, parcul eolian va fi realizat pe raza a trei comune gălăţene: Frumuşiţa, Cuca şi Smârdan. Vor fi 16 turbine eoliene cu o înălţime de 165 de metri. Acestea vor avea o capacitate de 6,2 MW în contextul în care la acest moment cele mai mari turbine eoliene montate local au o capacitate de 2,5 MW,
Parcul eolian din Galați va fi amplasat într-o zonă cu un potenţial eolian foarte bun pentru dezvoltarea centralelor eoliene.
„În comunele învecinate şi în comuna Frumuşiţa există sau sunt în curs de aprobare propuneri pentru dezvoltarea de astfel de centrale electrice eoliene, precum şi de parcuri de panouri solare, prin care se doreşte exploatarea potenţialului de energie regenerabilă a zonei“, se precizează în documentele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.