Băsescu: „Mi-am anulat deplasarea la Adunarea Generală a ONU din motive bugetare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Traian Băsescu FOTO Tudor Iovu
Preşedintele României, Traian Băsescu FOTO Tudor Iovu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că şi-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York „din motive bugetare“.

„Vreau să vă spun că şi eu am anulat zborul la sesiunea plenară a ONU exact din motive bugetare, dacă cineva are o curiozitate de ce nu mai plec în Statele Unite în septembrie. Din acest motiv“, a afirmat Băsescu, citat de Mediafax.

Totodată, el a subliniat necesitatea ca din misiunile diplomatice în schema cărora există un număr considerabil de posturi, cum ar fi cea de la Bruxelles, să se facă redistribuiri de personal către ambasadele din ţările Asiei Centrale.

„Se stă mult mai bine cu personalul în ambasadele de pe teritoriul UE şi mult mai prost cu cele din spaţiul fostei URSS. Mulţi dintre diplomaţi nu au apetit pentru aceste ţări, aş vrea să vă gândiţi, să vă deschideţi apetitul pentru că relaţia cu ţările din Asia Centrală ne este necesară“, a afirmat Băsescu.

El a arătat că această zonă uriaşă dincolo de frontiera de Est a ţării oferă oportunităţi economice şi expertiza deţinută de România în acest spaţiu îi asigură şi un profil important în cadrul UE şi NATO.

În altă ordine de idei, şeful statului le-a transmis ambasadorilor români din statele Uniunii Europene să pledeze, la Consiliul JAI din luna septembrie, pentru intrarea în Schengen a României atât cu punctele de frontieră de pe aeroporturi, cât şi cu frontiera maritimă.

"Să sperăm că vom reuşi şi să sperăm că se vor menţine ambele frontiere la intrarea parţială, frontiera aeriană şi frontiera maritimă. Aici, şi dumneavoastră tuturor ambasadorilor din statele UE vă revine sarcina să pledaţi pentru intrare şi cu frontiera aeriană, şi cu frontiera maritimă“, a declarat Băsescu, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii români.

El a amintit că decizia de aderare la Schengen s-a amânat în 2012 din cauza problemelor privind statul de drept, iar în prezent România trebuie să confirme în raportul MCV din decembrie că „suntem un stat de drept autorizat“.

Referindu-se la raportul MCV din luna decembrie, şeful statului a declarat că oamenii politici care susţin că justiţia din România ar fi partizană trebuie „să înţeleagă că nu fac niciun serviciu României“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite