Plecarea Enel din România. Cine și în ce condiții ar cumpăra operațiunile companiei din țara noastră

0
Publicat:

După ce și a anunțat, marți, plecarea din România, Enel este așteptată să vândă afacerea unui alt jucător, deși nu este cunoscut încă cine va fi acesta.

Enel și-a anunțat plecarea din România, Foto: Shutterstock
Enel și-a anunțat plecarea din România, Foto: Shutterstock

Potrivit datelor transmise de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, vânzarea Enel se va putea realiza doar cu respectarea anumitor condiții.

Cumpărătorul Enel ar putea avea nevoie de o autorizație de concurență, dar și de o aprobare pe rațiuni de securitate națională, fiind vorba de infrastructură strategică, a anunțat, marți, Bogdan Chirițoiu.

Contează cine vrea să cumpere. În anumite scenarii e nevoie de autorizația noastră. Pe de altă parte, Enel nu e la prima încercare. Acum câțiva ani a mai fost o discuție că ar vrea să vândă active. Apoi s-au răzgândit. Vor vedea care va fi decizia lor finală. În funcție de cumpărătorul selectat va trebui poate să fie o autorizație de concurență dacă e vorba de cineva care e deja prezent în România. Dacă este vorba de o companie care nu e din România cum a fost cazul cehilor nici nu se pune problema de aprobarea Consiliului Concurenței. Doi, fiind vorba de infrastructura strategică va trebui să existe și o aprobare pe rațiuni de securitate națională.", a transmis sursa citată, potrivit Digi24.

Presa din Grecia scria recent că PPC, Compania Publică de Electricitate a Greciei, scanează piața românească și ar putea cumpăra activele Enel.

Un memorandum de înţelegere a fost deja semnat între cele două mari grupuri, PPC şi Enel, acordul fiind evaluat la 1,3 miliarde de euro în capitaluri proprii şi 70% reprezentând datoriile filialei, inclusiv împrumuturi. Discuţiile conducerii PPC cu băncile greceşti Ethniki, Piraeus, Alpha Bank, Eurobank, Attica şi Optima vor începe in perioada imediată, pentru finanţarea unei părţi din investiţie”, arătau datele transmise în urmă cu câteva săptămâni de Profit.ro.

Conform planului, PPC este de aşteptat să plătească 300-400 de milioane de euro în numerar şi să acopere restul din împrumuturi, potrivit unui raport din media elenă. România este o piaţă pe care preşedintele şi CEO-ul PPC, Georgios Stassis, o cunoaşte, el conducând anterior operaţiunile din România ale grupului italian.

Public Power Corporation (PPC) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia, iar Enel este un gigant pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile, activând în peste 30 de țări din lume și având o capacitate totală instalată de peste 88 GW. PPC operează rețelele de distribuție de energie din Grecia, dar și aproape 100 de centrale de producție.

Enel are peste 3 milioane de clienți în țara noastră. În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud - inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite