Strategia Enel 2023-2025: Activităţile din Europa se vor concentra în jurul Italiei şi Spaniei

0
Publicat:

Grupul Enel şi-a anunţat oficial ieșirea din România de anul viitor, precizând, în strategia făcută publică marţi, că activităţile din Europa se vor concentra în jurul Italiei şi Spaniei, cu vânzarea activelor din România.

Enel pleacă din România în 2023, Foto: Enel
Enel pleacă din România în 2023, Foto: Enel

Potrivit datelor transmise de reprezentanții companiei, în 2022, implementarea strategiei de simplificare a Grupului s-a accelerat semnificativ.

Vânzarea Enel Rusia și a centralei CCGT Fortaleza din Brazilia au fost finalizate, iar până la sfârșitul anului Grupul se așteaptă să finalizeze vânzarea activelor de transport din Chile, a rețelelor de distribuție din Goiás, precum și tranzacția Gridspertise.

În plus, până la sfârșitul anului, Grupul intenționează, de asemenea, să cristalizeze valoarea portofoliului său de gaze din Chile.

În urma accelerării menționate mai sus, în perioada 2023-2025, Grupul prevede o optimizare suplimentară a structurii sale, prin renunțarea la unele activități și zone geografice care nu mai sunt aliniate cu strategia sa. De asemenea, Grupul se așteaptă să continue să valorifice modelul său de administrare de tip Stewardship în țările care nu sunt esențiale.

În plus, și în conformitate cu obiectivul de a renunța la activitățile cu emisii mari de dioxid de carbon, Grupul intenționează să profite de actualul mediu de piață pentru a iniția ieșirea din activele din domeniul gazelor. Acest program general de cesionare este o componentă integrală a planului de remodelare a Grupului, maximizând valoarea acționarilor.”, transmite sursa citată.

Astfel, anul de referință al strategiei de eficientizare pe termen lung a grupului este preconizat a fi 2023.

În mod specific:

- activitățile din Europa se vor concentra în jurul Italiei și Spaniei, cu vânzarea activelor din România;

- în America Latină, Grupul se așteaptă să se retragă din Peru și Argentina;

- unele zone geografice, cum ar fi Australia și Grecia, se așteaptă să fie adăugate la modelul de administrare de tip Stewerdship;

- se preconizează că se va cristaliza valoarea portofoliului de gaze din Spania;

- se așteaptă ca activele din Ceará să fie vândute pentru a se concentra mai mult pe rețelele de distribuție din mega-orașe (Rio și São Paulo);

- se va cristaliza, de asemenea, valoarea altor active regenerabile minore care nu sunt legate de baze de clienți importante în aval.

În 2024, Grupul intenționează, de asemenea, să cristalizeze valoarea bazei sale de active din Statele Unite și pe cea a Enel X Way.

Compania se așteaptă ca planul de mai sus să ofere o structură optimizată, cu următoarele efecte asupra rezultatelor economice și financiare:

- o contribuție pozitivă la reducerea datoriei nete a Grupului de aproximativ 21 de miliarde de euro, cu un vârf în 2023, când se preconizează că aceasta va depăși 12 miliarde de euro;

- un impact asupra EBITDA ordinar al Grupului de aproximativ 2,8 miliarde de euro și asupra venitului ordinar net al Grupului de aproximativ 900 de milioane de euro în 2024.

Până la sfârșitul perioadei de aplicare a planului, Grupul se așteaptă să fie mai agil, concentrându-se pe țările sale principale, cu o reducere preconizată participațiilor sale minoritare și o îmbunătățire semnificativă a indicatorilor de creditare.

Până în 2025, Grupul se așteaptă să gestioneze un total de aproximativ 75 GW de capacitate regenerabilă (inclusiv 4 GW de sisteme de stocare a energiei în baterii - BESS), aproximativ 75% din totalul producției, producția fără emisii ajungând la aproximativ 83%.

Decarbonizarea pentru a asigura competitivitatea

Tot până în 2025, Grupul se așteaptă să adauge aproximativ 21 GW de capacitate instalată de energie regenerabilă (din care aproximativ 19 GW în țările sale principale), fiind în acord cu planul de a-și atinge obiectivele de decarbonizare, în conformitate cu Acordul de la Paris.

Grupul plănuiește să dezvolte această capacitate regenerabilă prin intermediul unui instrument avansat de piață, care se ridică la aproximativ 425 GW.

De asemenea, Grupul continuă să își implementeze modelul de afaceri „Stewardship", cu scopul de a valorifica și alte oportunități potențiale în țările care nu sunt de bază, pentru a maximiza crearea de valoare la nivel global.

Strategia de decarbonizare permite Grupului să își confirme încă o dată angajamentul de a ajunge la zero emisii până în 2040, cu obiective conforme cu 1,5°C stabilite pentru toate domeniile de activitate și aflate în curs de validare de către inițiativa Science Based Targets.

Francesco Starace, CEO și director general al Enel, a declarat: „În următorii trei ani, ne vom concentra pe modelele de afaceri integrate, pe know-how-ul digital, precum și pe afacerile și zonele geografice care pot adăuga valoare în ciuda scenariului actual dificil, adoptând o structură mai simplă și un set mai robust de indicatori financiari.

Acest lucru ne va spori rezistența la posibilele turbulențe continue din viitor, iar crearea de valoare va genera creșteri suplimentare, în beneficiul tuturor părților interesate și al accelerării independenței energetice în țările noastre principale. Sustenabilitatea, care este pe deplin integrată în deciziile noastre, continuă să stea la baza strategiei noastre, valorificând, de asemenea, accelerarea electrificării în toate economiile"

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite