Pilonul II de pensii a recuperat pierderile din pandemie

0
0

Pilonul II de pensii a recuperat rapid pierderile cauzate de pandemie şi a ajuns în luna mai la un nivel maxim istoric al activelor. Românii aveau în medie în cont circa 8.564 de lei luna trecută.

Pandemia de coronavirus a făcut ravagii pe burse, ceea ce a şters sume şi din conturile de pensie privată ale românilor, deoarece fondurile de pensii sunt cei mai mari investitori de pe piaţa de capital autohtonă. Luna martie a fost cea mai nefastă. Însă odată cu revenirea optimismului şi repornirea economiei locale şi mondiale, fondurile de pensii au recuperat în mod rapid pierderile.

În luna mai, activele nete strânse în cele şapte fonduri de pensii Pilon II s-au ridicat la 64,6 miliarde lei, o creştere de aproape 3 miliarde lei faţă de luna precedentă şi de aproape 4,5 miliarde faţă de luna martie. Acesta este un nivel maxim istoric al activelor acumulate de fondurile de pensii private de la înfiinţare.

Au crescut sumele din conturile românilor

În luna mai, un participant la Pilonul II avea în cont, în medie, 8.564 lei, cu aproape 600 de lei mai mult decât în luna martie, când a fost înregistrată o prăbuşire abruptă a sumelor acumulate.

Spre comparaţie, după ce în februarie contul mediu de pensie privată ajunsese la o valoare de 8.368 lei, în martie prăbuşirile de pe burse au dus la o scădere a sumei medii din conturile românilor la 7.991 lei.

În prezent, participanţii la fondul de pensii private NN au cea mai mare sumă medie acumulată, de 11.116 lei. Acest fond de pensii a avut şi cea mai puternică recuperare faţă de luna martie, respectiv o creştere de 7,3% a sumei medii din conturi (734 lei).

A doua cea mai mare recuperare a înregistrat-o fondul de pensii private AZT, de 6%, iar suma medie din conturi a crescut de la 8.120 lei în martie la 8.721 lei în mai.

O creştere mai mare, de 5,7%, a fost înregistrată şi de fondul de pensii private ARIPI. Un participant la fondul de pensii privat ARIPI are în medie în cont 7.263 lei, faţă de 6.692 lei în martie.

cont mediu pensie privata pilon 2

Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, afirmă că pierderile din prima perioadă a anului au fost recuperate „aproape complet”. „Pe primele trei luni din 2020 am asistat la deprecieri medii de 6-7%, iar în următoarele 2 luni şi jumătate (până în prezent) pierderile au fost recuperate aproape complet, pe măsură ce pieţele şi-au revenit. Aşa cum explicam şi la începutul anului, scăderile au fost determinate în special de evoluţia conjuncturală a pietelor bursiere în contextul pandemiei Covid. În prezent, sumele din conturile participanţilor revin pe trend pozitiv”, a spus Pipernea, la Digi24.

Un obicei sănătos este să ne uităm la evoluţia banilor din conturile noastre pe termen lung. Andreea Pipernea CEO NN Pensii

Andreea Pipernea susţine că, dincolo de scăderile din aceste perioade atipice, pe perioade lungi de timp sistemul de pensii private a înregistrat performanţe investiţionale foarte bune, superioare inflaţiei. „De la început şi până acum (peste 12 ani), randamentul mediu anual la nivel de piaţă a fost de circa 8% comparativ cu o inflaţie medie anuală de 3% pe aceeaşi perioadă, deci un randament net pozitiv în favoarea paricipanţilor la sistem”, afirmă Andreea Pipernea.

CEO-ul NN Pensii susţine că pensiile sunt investiţii pe termen lung, de 30-40 ani. „Practic, cât muncim într-o viaţă economisim şi pentru pensia Pilon 2. În această perioadă, banii noştri pentru pensie vor parcurge şi ei mai multe cicluri economice, perioade cu câştiguri si perioade cu scăderi. Administratorii de pensii private urmăresc profituri sustenabile pe termen lung. Un obicei sănătos este, aşadar, să ne uităm la evoluţia banilor din conturile noastre pe termen lung”, recomandă Pipernea.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite