Piața de capital din România a înregistrat performanțe record în 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piața de capital a reușit anul trecut să devină un pilon important pentru sistemul financiar românesc, grație performanțelor "spectaculoase" înregistrate în această perioadă, susține Cosmin Marinescu, în cadrul celei de-a 11-a ediție a BVB Awards.

foto cotații bursiere
Piața de capital din România a înregistrat performanțe record în 2023

„În ciuda unui context economic deloc facil, în care ecourile crizelor recente încă se resimt asupra economiilor lumii, avem totuși așteptări optimiste privind investițiile, fluxurile comerciale și de finanțare, dar și trendul dezinflaționist la nivel global și european”, susține Cosmin Marinescu.

Potrivit sursei citate, economia românească necesită, în conitnuare, preocupări sporite, în special pentru protejarea piețelor și a competivității economică, inclusiv în industrie, dar nu atât. De asemenea, noile proiecte de investiții realizate prin intermediul fondurilor europene reprezintă principalul „motor” al economiei românești, însă „anul 2024 a început cu reactivarea inflației, ceea ce întrerupe trendul dezinflaționist din 2023 și reclamă prudență în politica economică”.

Un obiectiv esențial al coaliției de guvernare este asigurarea stabilității economice și a sustenabilității financiare a României, obiectiv național cu atât mai important într-un an electoral ce survine unor crize multiple. În raport cu acest obiectiv, anul electoral 2024 impune o anumită responsabilitate și în planul mesajului public, în privința valorilor democratice și a principiilor pe care dorim să le promovăm pentru viitor. De aceea trebuie să ne ferim de capcanele promisiunilor care vând iluzii, de soluțiile extremiste, lipsite de responsabilitate”, mai susține Cosmin Marinescu.

Toată lumea va pierde în cele din urmă din cauza populismului economic, mai susține sursa citată. Din acest motiv, România are în pricipal nevoie de soluții credibile pentru îmbunătățirea sistemului fiscal, care să ofere economiei românești stabilitate și predictibilitate pe termen lung. Aceste soluții trebuie să fie echilibrate. 

Într-un model de dezvoltare bazat pe investiții, economia României are nevoie de finanțare. În anii următori, finanțarea va deveni un criteriu cheie în dinamica sistemului financiar și pentru eficiența cadrului de reglementare. Cooperarea deschisă dintre Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori și jucătorii din mediul de afaceri este, însă, cheia succesului în acest demers, unul principial și cu viziune de dezvoltare pentru economia României”, mai transmite sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite