Care este compania ale cărei acțiuni s-au vândut la nivel record, și cum pot fi achiziționate acestea?

0
Publicat:

Acțiunile companiei Hidroelectrica au început să se tranzacționeze din vara anului 2023, iar până în acest moment au demonstrat că sunt un element puternic pe Bursa de Valori București.

foto cotații bursiere pozitive
Tranzacțiile cu acțiuni Hidroelectrica au atins un nou record pe bursa românească.

Tranzacțiile cu acțiunile denumite H2O s-au apropiat de suma de 800 de milioane de lei într-o perioadă de doar opt ore, fapt ce a reprezentat un nou record pentru bursa românească. Doborârea acestui record a fost un semnal pentru investitorii străini, interesați să bage bani în companii românești.

Românii persoane fizice pot trimite ordine de cumpărare, adică pot subscrie acțiuni Hidroelectrica prin intermediul băncilor care intermediază IPO-ul, dar și prin intermediul caselor de brokeraj autorizate să opereze pe Bursa de Valori București (BVB), transmite Observator.

Așadar intermediarii oficiali ai ofertei sunt BCR, BRD, BT Capital Partners/Banca Transilvania și Swiss Capital. În plus, românii vor putea subscrie și prin intermediul celorlalte case de brokeraj de pe bursă care semnează un acord cu intermediarii mai sus menționați.

Cum se achiziționează acțiuni H2O?

Acțiunile puse pe piață de Hidroelectrica pot fi achiziționate fără un cont la Bursa de Valori București, însă investitorii afirmă că este mai recomandat ca orice achiziție de active să fie realizată prin intermediul unui cont la o firmă sau bancă autorizată, deoarece odată deținute, fără un astfel de cont, acțiunile nu pot fi vizualizate și nu pot fi vândute.

Piaţa de capital, bursa de valori pot fi o modalitate foarte bună pentru români să-şi înmulţească agoniseala. Şi asta sper să facă. Să ajungem la nivelul la care unul din doi americani investesc în piaţa de capital. După listarea la bursă, statul român va deţine în continuare 80% din Hidroelectrica. Iar Fondul Proprietatea, care deţinea aproape 20% din companie, ar urma să primească aproape 9 miliarde de lei în urma vânzării acţiunilor”, susține Sebastian Burduja, ministrul Energiei din România.

În plus, utilizatorii care au un cont de tranzacționare pe bursă vor putea achiziționa și în viitor acțiuni la BVB.

Deschiderea unui cont de tranzacționare la Bursa de Valori București este un proces simplu, iar unele firme nu percep nici comisioane pentru realizarea acestui pas. În plus, procesul se poate face integral online, fără a fi nevoie de drumuri suplimentare și timp pierdut.

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, susține că orice român poate achiziționa cel puțin o acțiune Hidroelectrica. „Preţurile fluctuează şi este o diferenţă enormă faţă de bancă sau faţă de titlurile de stat. Ne uităm la acest randament al dividendului, dacă luăm o valoare medie a aşteptărilor în analizele noastre, vorbim de un 7,5%”, susține el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite