Prețul petrolului crește din nou, după reducerile sub așteptări ale OPEC+

0
Publicat:

Prețul petrolului a crescut vineri, după ce scăzuse brusc la începutul tranzacțiilor și cu peste 2% joi, pe fondul percepției că reducerile voluntare ale producției de petrol convenite de producătorii OPEC+ nu au fost satisfăcătoare.

foto: sondă de extragere a petrolului
Prețul petrolului crește din nou, după reducerile sub așteptări ale OPEC+

Contractele futures ale petrolului Brent pentru luna februarie au crescut cu 6 cenți, sau 0,1%, la 80,92 dolari pe baril până la ora 0820 GMT. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate au crescut cu 17 cenți, sau 0,2%, la 76,13 dolari.

OPEC+, care pompează peste 40% din petrolul mondial, se concentrează pe reducerea producției, în condițiile în care prețurile au scăzut de la aproximativ 98 de dolari la sfârșitul lunii septembrie, pe fondul îngrijorărilor legate de o creștere economică mai slabă în 2024 și a așteptărilor privind un surplus de ofertă.

Arabia Saudită, Rusia și alți membri ai OPEC+ au convenit asupra unei reduceri voluntare a producției de 900.000 bpd, pe lângă extinderea reducerilor de producție de 1,3 milioane bpd deja în vigoare. Delegații discutaseră anterior despre noi reduceri ale producției de până la 2 milioane de bpd.

Goldman Sachs a declarat că prognoza sa din decembrie pentru Brent a fost „moderat înclinată” spre partea inferioară a intervalului estimat anterior, calificând mișcarea producătorilor de petrol drept un „răspuns temporar” și „dificil de implementat”.

„Piața începuse să ia în calcul o probabilitate mare de reduceri suplimentare, inclusiv o potențială reducere nevoluntară oficială și de durată mai lungă”, a declarat Goldman într-o notă de vineri, dar și-a menținut perspectiva de preț pentru 2024, din cauza încetinirii așteptate a creșterii ofertei din SUA și a ofertei scăzute a OPEC.

Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Irak, Kuweit, Kazahstan și Algeria s-au numărat printre producătorii care au declarat că reducerile, care s-au ridicat la 2,2 milioane de bpd în total, vor fi desfăcute treptat după primul trimestru, dacă condițiile de piață vor permite acest lucru.

Separat, Brazilia a declarat joi că va adera la OPEC+ anul viitor, deși o astfel de mișcare nu ar obliga cea mai mare țară din America de Sud la reduceri de producție.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite