Peste 26 de miliarde de dolari din averea celor mai bogaţi oameni ai lumii s-au evaporat într-o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Averea totală a celor 100 de miliardari ai lumii a scăzut săptămâna trecută la burs.           FOTO: Reuters
Averea totală a celor 100 de miliardari ai lumii a scăzut săptămâna trecută la burs.           FOTO: Reuters

Cei mai bogaţi 100 de oameni ai planetei au pierdut săptămâna trecută 26,1 miliarde de dolari din averea totală, din cauza căderii burselor ca urmare a îngrijorării cu privire la aplicarea planului de „vârf fiscal“ din Statele Unite ale Americii şi a crizei de datorii din Europa.

Bill Gates, cofondatorul companiei Microsoft, în vârstă de 57 de ani, a pierdut 1,8 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro) pe măsură ce acţiunile celui mai mare producător de software au scăzut cu 8% săptămâna trecută, informează agenţia Bloomberg. Compania Microsoft Redmond, cu sediul în Washington, l-a înlocuit miercuri pe şeful diviziei Windows, Steven Sinofsky, la mai puţin de o lună de la lansarea Windows 8. Bill Gates, cel de-al doilea cel mai bogat om al lumii, are o avere estimată la 60,4 miliarde de dolari (47,3 miliarde de euro), potrivit Indicelui Miliardarilor realizat de Bloomberg.

„Investitorii sunt îngropaţi sub ştirile mondiale. Tot ceea ce a avut legătură cu tendinţa de creştere internaţională a fost lovit“, a declarat într-un interviu telefonic Jack Ablin, director pentru investiţii la BMO Harris Private Bank din Chicago, instituţie bancară ce controlează active de aproximativ 60 de miliarde de dolari (47 de miliarde de euro).

Indicele Standard&Poor`s 500 (S&P) a coborât cu 4,8% după ce Barack Obama a recâştigat  alegerile prezidenţiale care au avut loc în 6 noiembrie. Preşedintele american s-a întâlnit vineri cu liderii Congresului pentru a discuta „vârful fiscal“, un proiect de reduceri de cheltuieli şi de creşteri de impozite în valoare de 607 miliarde de dolari (475 de miliarde de euro), programat să intre în vigoare de anul viitor.

John Boehner, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, a declarat că discuţiile asupra bugetului au fost constructive şi că el ar accepta o creştere a venitului guvernamental dacă este coroborat şi cu reducerile de cheltuieli.

Economia din zona euro s-a contractat în al treilea trimestru cu 0,1%, alunecând în recesiune pentru a doua oară în ultimii patru ani, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

În timpul săptămânii trecute, indicele S&P 500 a coborât cu 1,45%, atingând la închidere nivelul de 1.359,88 în New York, iar indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 2,74%, închizând cu 262,86.
 
Carlos Slim, magnatul mexican din domeniul telecomunicaţiilor, în vârstă de 72 de ani, rămâne în vârful topului celor mai bogaţi oameni din lume, având o avere estimată la 70,6 miliarde de dolari (55,3 miliarde de euro), în scădere cu 1,2 miliarde de dolari săptămâna trecută.

Amancio Ortega, cel mai bogat om al Europei, de 76 de ani, fondatorul celui mai mare retailer de haine Inditex SA şi proprietarul lanţului de magazine Zara, ocupă poziţia a treia în lista cu cei 100 de bogaţi ai lumii, deţinând o avere de 51,7 miliarde de dolari (40,4 miliarde de euro), cu 5,5 miliarde de dolari mai mult decât cea a lui Warren Buffett, de 82 de ani.

Mark Zuckerberg, 28 de ani, CEO şi cofondator al reţelei sociale Facebook, şi-a mărit averea cu 2,2 miliarde de dolari după expirarea unor restricţii de tranzacţionare pentru 804 milioane de acţiuni. Acestea au urcat cu 22,7% în timpul săptămânii trecute. Zuckerberg ocupă locul al 72 în clasamentul cu cei mai bogaţi 100 de oameni ai lumii, cu o avere de 12 miliarde de dolari (9,4 miliarde de euro).

Laurene Powell Jobs, văduva de 49 de ani a cofondatorului Apple, Steve Jobs, nu mai este în lista cu cei 100 cei mai bogaţi oameni ai lumii. Acţiunile Apple au coborât cu 24,5% de la nivelul maxim atins în urmă cu opt săptămâni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite