Pensiile speciale rămân. Parlamentul a amânat votul pentru eliminare pentru februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentari Foto Adevărul

Eliminarea pensiilor speciale a fost amânată până în februarie. Proiectul nu a fost dezbătut miercuri în Parlament, aşa că nu a intrat la vot.

Proiectul care abrogă pensiile speciale nu a intrat miercuri la dezbatere şi vot final în Camera Deputaţilor, deoarece Comisia de muncă nu a transmis plenului raportul votat marţi.

Aşadar, dezbaterea şi votul asupra eliminării pensiilor speciale se amână până în luna februarie, când începe noua sesiune parlamentară.

Ce pensii speciale se elimină

Marţi, deputaţii din comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor au votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, judecători, procurori, personal auxiliar din justiţie, judecători ai Curţii Constituţionale, funcţionari parlamentari, funcţionari ai Curţii de Conturi, aviatori, diplomaţi şi foşti şefi de stat. Îşi pierd pensiile speciale şi membrii Academiei Române şi Avocatul Poporului.

Sunt eliminate şi pensiile speciale ale magistraţilor, deşi există o decizie a Curţii Constituţionale care stipulează că modificarea pensiilor magistraţiilor ar fi neconstituţională.

Membrii Comisiei au votat pentru păstarea pensiilor speciale ale militarilor, poliţiştilor, jandarmilor, ale personalului din penitenciare şi ale foştilor angajaţi ai serviciilor secrete.

Vor rămâne fără indemnizaţii de merit artiştii şi sportivii.

De asemenea, în baza unui amendament propus de către deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru aleşii locali.

Impactul bugetar al pensiilor speciale este de aproximativ 7 miliarde de lei pe an. Beneficiarii sunt în jur de 185.000 de persoane, dintre care peste 9.000 sunt civili, aproximativ 76.000 sunt militari, iar restul de circa o sută de mii poliţişti şi angajaţi din alte structuri asimilate.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite