Alocaţiile copiilor se dublează din 2020, a decis Parlamentul. Legea merge la promulgare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de dublare a alocaţiilor în anul 2020 a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, miercuri, şi va merge la promulgare.

Proiectul a fost votat favorabil cu 179 voturi „pentru”, iar

29 de parlamentari s-au abţinut. Deputaţii PNL şi-au scos cartelele de vot din aparate.

Legea merge la preşedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Cuantumului alocaţiei de stat pentru copii ar urma să fie următorul:

a) 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani;

c) 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Impact de 6 miliarde lei

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat marţi seară, la Digi 24, că dublarea alocaţiilor va costa 6 miliarde lei. „Dublarea alocaţiilor – 6 miliarde de lei. La TVA 11,8 miliarde. Doar din dublarea alocaţiilor deficitul o să se ducă la 4,13%. Cu reducerea TVA se duce spre 5%”, a declarat Florin Cîţu.

De anul acesta, copiii de până la doi ani primesc o alocaţie de 300 de lei pe lună, iar cei de până la 18 ani primesc 150 de lei pe lună, faţă de 84 de lei cât primeau în 2018. Dublarea alocaţiilor a fost propusă anul trecut de liberali, măsură care a fost adoptată cu afectarea deficitului bugetar. Acum, amendamentul pentru dublarea alocaţiilor a fost propus de PSD, prin preşedintele Comisiei pentru muncă, deputatul Adrian Solomon.

Contre în Parlament

La dezbateri, Ioana Constantin, secretar de stat în Ministerul Muncii, a afirmat că Guvernul nu este împotriva măsurii de dublare a alocaţiilor, dar este nevoie de o discuţie mai amplă.

„Nu suntem împotriva măsurii, însă este nevoie de o discuţie mai aplicată. Credem că este nevoie de o discuţie mai amplă pe acest subiect. Discutăm de un buget deja croit şi aceste sume au apărut peste noapte în comisie şi este necesară o dezbatere mai amplă”, a precizat aceasta.

Deputatul PSD Daniel Suciu a amintit momentul de la începutul anului când PNL a propus dublarea alocaţiilor, iar Guvernul PSD a pus în aplicare, transmiţând că provoacă Guvernul liberal să facă acelaşi lucru.

„La începutul anului Robert Sighiartău spunea: vă solicit în numele copiilor să votaţi acest amendament, viitorul copiilor nu se negociază. Şi atunci, la momentul elaborării bugetului, a trecut acest amendament şi la momentul respectiv bugetul era croit. Sper că vă veţi învăţa că pe subiecte sensibile nu vă puteţi juca. Astăzi PSD susţine cu tărie dublarea alocaţiilor aşa cum a fost în comisie. Noi am făcut dublarea alocaţiilor, acum vă provoc să faceţi acelaşi lucru”, a spus Suciu, potrivit Agerpres.

Liderul Pro România Victor Ponta a afirmat că susţine dublarea alocaţiilor, adăugând că a făcut acelaşi lucru în 2015, când era prim-ministru.

„Discuţia pe alocaţii nu este nouă şi ar trebui procedat de fiecare dată la fel. În 2015, iniţiativa liberalilor s-a votat în luna mai, preşedintele Iohannis a promulgat-o, am pus-o în aplicare. Am spus atunci că pentru copii sunt întotdeauna bani. Atunci în 2015 aţi procedat corect votând dublarea alocaţiilor, eu am procedat bine găsind reusursele. Să facem la fel şi acum. (...) Trebuie să găsiţi resursele şi sper ca preşedintele Iohannis să promulge legea la fel ca în 2015″, a spus Ponta.

Deputatul USR Cristian Seidler crede că Parlamentul este folosit în scopuri politice.

„Folosim Parlamentul în scopuri politice. Data trecută s-a reuşit mărirea alocaţiilor menţinându-se în limita de 3% deficit, acum nu se poate. Folosiţi în scopul politic fără niciun calcul cinic alocaţiile pentru copii. Acum vă asumaţi să fiţi de două ori mai cinici. Desconsideraţi de fapt copiii, vă gândiţi cum să trageţi pe spuza voastră, fără să vă gândiţi la viitorul copiilor”, a adăugat Seidler.

Deputatul PNL Dan Vîlceanu le-a spus parlamentarilor PSD să menţioneze sursa de finanţare a acestui proiect.

„Vorbim de un proiect în care dvs aţi inventat pokerul parlamentar. Vreţi dublarea dublării. Ce vreţi astăzi costă de trei ori mai mult. De unde vreţi să luăm banii? De la spitale, şcoli, ISU? Spuneţi de unde şi luăm banii şi facem dublarea dublării″, a menţionat Vîlceanu.

Deputatul PMP Petru Movilă a cerut retrimiterea proiectului la comisie pentru ca, în paralel, să se voteze iniţiativa de reducere a parlamentarilor la 300 pentru ca din banii rezultaţi să se dubleze alocaţiile. Solicitarea a fost respinsă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a spus că nu este regulamentară.

Proiectul de lege privind dublarea alocaţiilor pentru copii a fost iniţiat de PSD şi a fost adoptat pe articole, urmând să intre tot miercuri la votul final al Camerei.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a solicitat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, retrimiterea la comisiile de specialitate a proiectului PSD de dublare a alocaţiilor pentru copii, însă propunerea lui a fost respinsă de plen.

Astfel, s-au înregistrat 124 de voturi ″pentru″⁣, 125 - ″⁣împotrivă″⁣ şi 8 abţineri.

„Vă rog să retrimiteţi la comisii plx 124/2019 pentru punctul de vedere al Guvernului. Vrem ca acest proiect să fie într-adevăr pe lege. Acum se încalcă legea că nu există punctul de vedere al Guvernului şi fişa fiscală. Altfel se creează premisele atacării proiectului la CCR”, a spus Florin Roman, potrivit Agerpres.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a acuzat PNL că de fapt nu doreşte dublarea alocaţiilor pentru copii.

„Acest proiect prevede dublarea alocaţiilor pentru copii şi este o iniţiativă a grupului PSD, un amendament adoptat în Comisia de muncă, iar colegii de la PNL doresc retrimiterea, ca urmare doresc ca aceste alocaţii să nu se majoreze. Anul acesta PNL a propus dublarea alocaţiilor şi PSD a găsit resurse. Acum propune PSD şi consider că PNL are obligaţia să găsească resurse. Orice alt vot arată că PNL este populist şi când este la putere caută motive pentru a nu majora alocaţiile”, a spus Simonis.

Deputatul UDMR Szabo Odon a arătat că UDMR este pentru dublarea alocaţiilor, însă consideră că trebuie retrimis la comisie pentru a afla punctul de vedere al Guvernului.

„Anul trecut UDMR a susţinut iniţiativa de dublare a alocaţiilor, atunci câţiva colegi au făcut campanie plătind reclame că în comisii cei care nu au votat sunt împotriva copiilor, în plen iniţiativa a trecut cu cei împotriva cărora au făcut campanie. Toată lumea trebuie să fie responsabilă, vom vota retrimiterea la comisie pentru a vedea punctul de vedere al Guvernului, dar apoi vom vota dublarea alocaţiilor”, a precizat deputatul UDMR.

„ALDE nu doreşte să intre în acest joc între PSD şi PNL în care fiecare doreşte să aibă dreptate. Votăm retrimiterea şi solicităm şi retrimiterea proiectului cu reducerea cotei TVA pentru a vedea impactul”, a spus şi deputatul ALDE Varujan Vosganian.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite