Pe când impozitarea bacşişului? În România, personalul din restaurante încasează peste 100 de milioane de euro din „tips“
0Câştigurile din bacşişuri (care reprezintă o importantă sursă de câştig pentru chelneri şi ospătari) se ridică la 5-10% din totalul veniturilor din industria restaurantelor cifrată la 1,5 miliarde de euro pe an, scrie Adevărul Financiar.
”Va veni şi vremea ca bacşişurile să fie reglementate”, afirmă Dragoş Petrescu, proprietarul grupului City Grill, cel mai important om de afaceri român din industria restaurantelor. Prezent la o reuniune a Romanian Business Leaders cu ocazia debaterii Codului Fiscal, Petrescu a lăsat de înţeles că, dacă s-ar întâmpla acum, această mişcare ar afecta serios veniturile personalului din restaurantele româneşti.
O matematică simplă ne spune că veniturile din bacşişuri se cifrează la 110 milioane de euro. Calculul ţine cont de faptul că la reţele fast-food (KFC, McDonald’s), bacşişul este zero, în vreme ce, la locarurile ronmâneşti, acesta ajunge la 10 sau 15% din nota de plată.
În 2010, în restaurantele din România lucrau peste 60.000 de persoane, reprezentând 43% din forţa de muncă din industria ospitalităţii, potrivit unui studiu EY.
Citiţi mai multe pe Adevărul Financiar