Oros avertizează că nu vor fi plătite lucrările de irigaţii necorespunzătoare. Doar în Olt, judeţul lui Vâlcov, s-au cheltuit 20 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto gov.ro
Foto gov.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat marţi că guvernele PSD au investit doar 529 de milioane de lei pentru irigaţii în ultimii trei ani (circa 1766 milioane de lei anual), şi că nu vor fi plătite lucrările de irigaţii necorespunzătoare

”O să vă dau două exemple legate de modul în care au fost cheltuiţi banii. În Galaţi, unde există o mare suprafaţă amenajată şi existau sute de cereri de la fermieri, s-a reabilitat zero infrastructură principală de irigaţii. În judeţul Olt (judeţul de unde veneau Darius Vâlcov şi Paul Stănescu – n.red.), unde suprafaţa amenajată e un sfert din cea din Galaţi, s-au cheltuit peste 20 de milioane de lei”, a spus Oros. 

”Vom re-prioritiza lucrările astfel încât reabilitarea infrastructurii principale se va face acolo unde este sunt şi beneficiarii”, a spus ministrul Oros.

El a făcut declaraţiile pe fondul discuţiilor despre susţinerea fermierilor afectaţi de seceta îndelungată care a distrus cea mai mare parte a culturilor de cereale din acest an.

Toate lucrările făcute prost pe infrastructura principală de irigaţii nu vor fi plătite, contractele respective vor fi reziliate, iar cei care au răspuns de aceste lucrări vor pleca, a adăugat Oros.

"Calitatea lucrărilor va fi verificată şi toate lucrările care s-au făcut prost şi nu au fost plătite, nu o să le plătim, iar contractele respective le vom rezilia. Toţi cei care în ultima perioadă au răspuns de aceste lucrări din partea ministerului, din partea ANIF-ului, au monitorizat şi au gestionat aceste lucrări, şi vom constata că aceste lucrări sunt proaste, vor pleca. De asemenea, vom prioritiza lucrările astfel încât să se facă reabilitarea infrastructurii principale acolo unde sunt şi beneficiari, acolo unde infrastructura secundară este reabilitată pe sub-măsurile accesate de către organizaţiile de fermieri", a spus Oros.

El a precizat că, deşi sunt canale de irigaţii umplute cu apă pe o lungime de 1.966 de kilometri, suprafaţa care ar trebui să fie deservită cu irigaţii este de 600.000 de hectare, "dar astăzi irigăm doar pe 133.407 hectare".

Producătorii au mari probleme cu stocurile

Pe de altă parte, producătorii şi procesatorii din industria alimentară au încă probleme mari cu stocurile, în timp ce pe rafturile magazinelor se află marfă din spaţiu intracomunitar, anunţă ministrul Agriculturii, Adrian Oroş. Acesta crede că cea mai bună soluţia este ca toţi consumatorii să cumpere produse locale, chiar dacă acest lucru ar însemna să se aprovizioneze din mai multe magazine.

“Produsele româneşti nu se vând, iar magazinele sunt invadate din marfurile din altă parte. Nu se poate interzice prin lege acest comert intracomunitar şi atunci putem face un lucru simplu cu efect în câteva luni.

Fiecare dintre noi trebuie să caute şi să cumpere doar produse româneşti. Dacă nu sunt în magazinul X să mergem în magazinul Y şi vă asigur că în câteva luni toate magazinele vor avea pe rafturi produse româneşti. Astfel vom răsplăti viaţa aspră a fermierilor, vom contruibui la susţinerea agriculturii din România. Iar dacă cumpărăm un produs local cu 5 lei, cel puţin 1-2 lei se vor întoarce la noi prin pensii, în sistemul de educaţie sau sănătate. Astfel, în câteva luni niciun producător nu o sa mai aibă marfă pe stoc”, a declarat Oros.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite