OPEC+ anunță noi reduceri ale producției de petrol

0
Publicat:

Arabia Saudită va reduce semnificativ producţia sa de petrol în iulie, ca parte a unui acord mai amplu al OPEC+ referitor la producţie, în condiţiile în care grupul se confruntă cu scăderea preţurilor petrolului şi un excedent al ofertei, transmite Reuters.

OPEC+ anunță noi reduceri ale producției de petrol din 2024, Foto: Shutterstock
OPEC+ anunță noi reduceri ale producției de petrol din 2024, Foto: Shutterstock

Ministerul Energiei din Arabia Saudită, Prinţul Abdulaziz, a declarat că producția țării va scădea la 9 milioane de barili pe zi (bpd) în iulie de la aproximativ 10 milioane de barili pe zi în mai, aceasta fiind cea mai mare reducere din ultimii ani.

Potrivit oficialului, reducerea cu 1 milion de barili pe zi (bpd) de către Riad ar putea fi prelungită şi după iulie, dacă va fi necesar.

Aceasta este o acadea saudită”, a declarat ministrul saudit al Energiei, într-o conferință de presă. „Am vrut să înghețăm tortul. Vrem mereu să adăugăm suspans. Nu vrem ca oamenii să încerce să prezică ce facem... Această piață are nevoie de stabilizare".

OPEC+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați conduși de Rusia, pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial, ceea ce înseamnă că deciziile sale de politică pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului.

Potrivit datelor Reuters, decizia surprinzătoare din aprilie de a reduce producția de petrol a majorat prețul țițeiul Brent de referință internațional cu aproximativ 9 dolari, dar prețurile s-au redus de atunci sub presiunea preocupărilor legate de slăbiciunea economiei globale și de impactul acesteia asupra cererii.

Arabia Saudită este singurul membru al OPEC+ cu suficientă capacitate de rezervă și stocare pentru a putea reduce și crește cu ușurință producția. Poroducătprul a fost capabil să răspundă rapid la surplusul de ofertă care a slăbit piața în primele etape ale pandemiei în 2020, când grupul de producători a implementat reduceri record de producție.

Noi reduceri ale productiei de petrol 

OPEC+ are în vigoare reduceri de 3,66 milioane bpd, reprezentând 3,6% din cererea globală, inclusiv 2 milioane bpd convenite anul trecut și reduceri voluntare de 1,66 milioane bpd convenite în aprilie.

Aceste reduceri au fost valabile până la sfârșitul anului 2023, iar duminică OPEC+, într-un acord mai larg privind politica de producție a decis, după șapte ore de discuții, că le va prelungi până la sfârșitul lui 2024.

Conform sursei citate, de când Rusia a început invazia Ucrainei în februarie anul trecut, națiunile occidentale au acuzat OPEC că manipulează prețurile petrolului și subminează economia globală prin costurile ridicate ale energiei. Occidentul a acuzat, de asemenea, OPEC că ia partea Rusiei.

Ca răspuns, membrii OPEC au transmis că tipărirea de bani din Occident în ultimul deceniu a determinat inflația și a forțat națiunile producătoare de petrol să acționeze pentru a menține valoarea exportului lor principal.

Analiștii au spus că decizia OPEC+ de duminică a transmis un semnal clar că grupul este dispus să susțină prețurile și să încerce să dejuceze speculatorii.

Este un semnal clar pentru piață că OPEC+ este dispusă să pună și să apere un nivel minim de preț”, a declarat Amrita Sen, co-fondatorul think-tank-ului Energy Aspects.

Veteranul observator al OPEC și fondatorul Black Gold Investors, Gary Ross, a declarat: „Arabia Saudită și-a îndeplinit amenințările la adresa speculatorilor și vor, în mod clar, prețuri mai mari ale petrolului”.

Întrucât piața a rămas închisă duminică, analistul UBS Giovanni Staunovo a prezis un început puternic când se redeschide luni.

Alte reduceri ale producției din 2024

Pe lângă extinderea reducerilor existente ale OPEC+ de 3,66 milioane bpd, grupul a convenit duminică să reducă obiectivele generale de producție din ianuarie 2024 cu încă 1,4 milioane bpd față de țintele actuale.

Cu toate acestea, multe dintre reduceri nu vor fi reale, deoarece grupul a redus țintele pentru Rusia, Nigeria și Angola pentru a le alinia cu nivelurile actuale de producție.

Prin contrast, Emiratele Arabe Unite au avut voie să ridice țintele de producție cu aproximativ 0,2 milioane bpd, până la 3,22 milioane bpd.

Reducerea combinată a producției de petrol

OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători mondiali de ţiţei, a decis, recent, reducerea combinată a producţiei cu aproximativ 1,16 milioane bpd.

În cazul Arabiei Saudite - cel mai mare exportator mondial de petrol şi liderul de facto al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) - este vorba despre o reducere de 500.000 de barili pe zi începând din luna mai şi până la finele lui 2023.

Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Irakul, Omanul, Algeria şi Kazahstanul au anunţat şi ele reduceri voluntare ale producţiei de petrol, începând din luna mai şi până la finele acestui an. Emiratele Arabe Unite au decis să îşi reducă producţia de petrol cu 144.000 de barili pe zi, Kuweitul cu 128.000 de barili pe zi, Irakul cu 211.000 de barili pe zi, Omanul cu 40.000 de barili pe zi, Algeria cu 48.000 de barili pe zi şi Kazahstanul cu 78.000 de barili pe zi.

Totodată, producţia Rusiei de petrol şi condensat de gaze ar urma să scadă la aproximativ 515 milioane tone (10,3 milioane bpd) anul acesta, de la 535 milioane tone în 2022.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite