OPEC+ nu vede necesitatea unor noi reduceri ale producţiei de petrol, susţine vicepremierul Rusiei

0
Publicat:

OPEC+ nu vede necesitatea unor noi reduceri ale producţiei, în ciuda cererii chineze mai scăzute decât se estima, a afirmat joi vicepremierul Rusiei, Alexander Novak, transmite Reuters.

OPEC+ va reduce producţia de petrol până la finele acestui an, Foto: Arhivă Adevărul
OPEC+ va reduce producţia de petrol până la finele acestui an, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit acestuia, Rusia şi-a îndeplinit obiectivul privind nivelul producţiei sale de petrol în aprilie, după ce anterior anunţase că va prelungi reducerea cu 500.000 de barili pe zi (bpd) a producţiei de petrol (sau 5% din producţia sa de petrol) până la finele anului.

Rusia face parte din grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători mondiali de ţiţei), care a decis, luna aceasta, reducerea combinată a producţiei cu aproximativ 1,16 milioane bpd, o decizie pe care Statele Unite au descris-o ca ,,neînţeleaptă", informează Agerpres.

În cazul Arabiei Saudite - cel mai mare exportator mondial de petrol şi liderul de facto al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) - este vorba despre o reducere de 500.000 de barili pe zi începând din luna mai şi până la finele lui 2023.

Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Irakul, Omanul, Algeria şi Kazahstanul au anunţat şi ele reduceri voluntare ale producţiei de petrol, începând din luna mai şi până la finele acestui an. Emiratele Arabe Unite au decis să îşi reducă producţia de petrol cu 144.000 de barili pe zi, Kuweitul cu 128.000 de barili pe zi, Irakul cu 211.000 de barili pe zi, Omanul cu 40.000 de barili pe zi, Algeria cu 48.000 de barili pe zi şi Kazahstanul cu 78.000 de barili pe zi.

Joi, Novak a declarat că producţia Rusiei de petrol şi condensat de gaze ar urma să scadă la aproximativ 515 milioane tone (10,3 milioane bpd) anul acesta, de la 535 milioane tone în 2022.

Întrebat dacă grupul OPEC+ trebuie să scadă şi mai mult producţia în contextul declinului cotaţiilor la ţiţei, Novak a răspuns: ,,Nu, desigur nu. Deoarece am luat decizia reducerii cu doar o lună în urmă şi va intra în vigoare în mai".

Acesta a apreciat că OPEC+ nu se aşteaptă la un deficit de petrol pe pieţele globale după reducerea producţiei, aşa cum a previzionat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Unde va ajunge petrolul care era direcţionat, de obicei, către Europa

Potrivit datelor Reuters, Novak a anunţat că Rusia va trimite în Asia 140 de milioane de tone de petrol şi produse petroliere anul acesta, care anterior erau direcţionate către Europa. El a adăugat că Rusia va furniza între 80 şi 90 milioane tone de petrol şi produse petroliere Occidentului în 2023.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut miercuri cu 3,08 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 77,69 dolari.

Joi, prețurile petrolului au crescut ușor, după pierderile semnificative înregistrate în ultimele două sesiuni, cauzate de temerile privind o recesiune în SUA și de o creștere a exporturilor de petrol rusești.

Ţițeiul Brent se tranzacționa, joi, la 78,01 dolari pe baril, în creștere cu 32 de cenți sau 0,4%, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a adăugat 21 de cenți sau 0,3% pentru a se tranzacționa la 74,51 dolari.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite