Întâlnirile OPEC privind reducerea producției continuă: Discuțiile cu producătorii africani, dificile
0OPEC și aliații săi s-au întâlnit duminică pentru a încerca să ajungă la un accord asupra unor reduceri suplimentare ale producției de petrol, au declarat surse pentru Reuters.

Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a amânat începerea discuțiilor formale cu cel puțin trei ore și jumătate. Cei mai influenți membri ai OPEC și cei mai mari producători din Golf, conduși de Arabia Saudită, încercau să convingă națiuni africane subproductoare, cum ar fi Nigeria și Angola, să aibă ținte de producție mai realiste, au spus sursele Reuters.
„Discuțiile cu producătorii africani se dovedesc a fi dificile”, a spus o sursă OPEC+. Producătorul din Golf, Emiratele Arabe Unite, căuta între timp o bază mai mare pentru a reflecta capacitatea sa de producție în creștere, au mai precizat surse.
OPEC+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați conduși de Rusia, pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial, ceea ce înseamnă că deciziile sale de politică pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului.
Patru surse familiare cu discuțiile OPEC+ au declarat pentru Reuters că între subiectele care vor fi discutate la sesiunea de duminică se unără reduceri suplimentare ale producțieei de petrol.
„Discutăm pachetul complet (de modificări ale acordului)”, a spus una dintre cele patru surse.
Trei din patru surse au spus că reducerile ar putea ajunge la 1 milion bpd pe lângă reducerile existente de 2 milioane bpd și reducerile voluntare de 1,6 milioane bpd, anunțate într-o mișcare surpriză în aprilie și care a intrat în vigoare în mai.
Anunțul din aprilie a contribuit la creșterea prețurilor petrolului cu aproximativ 9 dolari pe baril, la peste 87 de dolari, dar acestea s-au retras rapid sub presiunea preocupărilor legate de creșterea economică și cererea globală.
Dacă va fi aprobată, o nouă reducere ar duce volumul total al reducerilor la 4,66 milioane bpd, sau aproximativ 4,5% din cererea globală.
De obicei, reducerile de producție intră în vigoare în luna după ce au fost convenite, dar miniștrii ar putea, de asemenea, să fie de acord cu implementarea ulterioară. De asemenea, grupul ar putea decide să mențină producția constantă.
Trei surse OPEC+ au mai spus că grupul va aborda problema liniilor de referință pentru 2023 și 2024, care au fost anterior controversate.
Nigeria și Angola nu au reușit de mult să producă în conformitate cu obiectivele lor, dar s-au opus unor linii de bază mai mici, deoarece noile obiective le-ar putea forța să efectueze reduceri reale.
Prin contrast, Emiratele Arabe Unite au cerut o valoare de referință mai mare, în conformitate cu creșterea capacității sale de producție, dar asta ar putea însemna că ponderea sa în reducerile generale ar putea scădea.
Națiunile occidentale au acuzat OPEC că manipulează prețurile petrolului și subminează economia globală prin costurile ridicate ale energiei. Occidentul a acuzat, de asemenea, OPEC că se alătură Rusiei, în ciuda sancțiunilor occidentale privind invazia Ucrainei de către Moscova.
Ca răspuns, membrii OPEC au spus că tipărirea de bani din Occident în ultimul deceniu a determinat inflația și a forțat națiunile producătoare de petrol să acționeze pentru a menține valoarea exportului lor principal.
Țările asiatice, precum China și India, au cumpărat cea mai mare parte din exporturile de petrol rusești și au refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.