OMV a semnat cu Gazprom acordul privind construirea secţiunii din Austria a conductei South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcţia gazoductului rusesc South Stram FOTO TANJUG

După ce Comisia Europeană a forţat Bulgaria să suspende pregătirile pentru construirea gazoductului South Stream pe teritoriul său, Gerhard Roiss – directorul grupului de petrol şi gaze OMV, tocmai ce a semnat astăzi cu Alexei Miller, omologul său de la Gazprom, acordul pentru înfiinţarea unei companii mixte care să fie responsabilă pentru construirea secţiunii din Austria a conductei.

Înţelegerea a fost parafată cu ocazia vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Austria, transmite Reuters.

Pe fondul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, la începutul acestei luni Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, în aşteptarea unei decizii dacă acest proiect respectă legislaţia Uniunii Europene.

Pe de altă parte, Roiss a spus azi că investiţia se face în „securitatea furnizării gazelor naturale spre Europa“.

South Stream are un cost este estimat la 40 miliarde de dolari şi ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km. Un prim tronson va conecta Rusia cu Bulgaria prin Marea Neagră. De aici, o ramificaţie nordică va conecta Bulgaria cu Serbia, Ungaria şi Austria, până la hubul din Baumgarten. Secţiunea austriacă ar urma să aibă o capacitate de până la 32 miliarde metri cubi pe an. O altă parte va trece din Bulgaria în Grecia şi apoi, pe sub Marea Mediterană, până în Italia.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%. 

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite