Prim-ministrul bulgar a cerut suspendarea lucrărilor la South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Normele europene privind licitaţiile sunt o parte din reglementările pe care South Stream le încalcă, potrivit Comisiei Europene. FOTO: Reuters
Normele europene privind licitaţiile sunt o parte din reglementările pe care South Stream le încalcă, potrivit Comisiei Europene. FOTO: Reuters

Guvernul de la Sofia a decis suspendarea lucrărilor în cadrul proiectului de gazoduct South Stream în urma criticilor primite în ultimul timp din partea Comisiei Europene, a anunţat duminică prim-ministrul bulgar, Plamen Oreşarski, potrivit AFP.

Bulgaria îşi suspendă lucrările la South Stream până la înlăturarea obiecţiilor exprimate de Comisia Europeană, a declarat Oreşarski, într-o conferinţă de presă susţinută în finalul unei întrevederi cu un grup de senatori americani, aflat în vizită în ţara sa

„Am primit o interpelare din partea Comisiei Europene, drept urmare am dispus suspendarea lucrărilor. În urma consultărilor suplimentare cu Bruxelles-ul, se va decide soarta viitoarelor lucrări”, a afirmat reprezentantul guvernului de la Sofia, citat de AFP.

Comisia Europeană a cerut de marţi conducerii de la Sofia să suspende construcţia gazoductului South Stream pe teritoriul său, argumentând că anumite acte normative europene ar fi încălcate. Purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru energie Guenther Oettinger, Sabine Berger, a precizat  „două motive juridice” ale Comisiei Europene în acest sens, obiecţii faţă de respectarea standardelor impuse de cel de-al „treilea pachet energetic” al UE şi suspiciunea că Bulgaria ar putea „încălca normele europene privind licitaţiile pentru construirea proiectelor de infrastructură”, prin privilegierea unor companii ruse şi bulgare.

Senatorul republican John McCain, care a participat la întâlnirea cu premierul Bulgariei, a afirmat că, în proiectul South Stream, participarea rusă ar trebui să fie mai mică. „Bulgaria ar trebui să-şi rezolve problemele legate de South Stream în colaborare cu partenerii săi europeni”, a adăugat McCain punctând faptul că încercarea de face faţă acestor chestiuni nu trebuie să împingă ţara balcanică spre concesii care să afecteze relaţiile cu partenerii vestici.

Tronsonul subacvatic al South Stream porneşte de la staţia compresoare „Russkaia”, de pe coasta rusă a Mării Negre, şi ajunge pe litoralul bulgăresc. Astfel, secţiunea subacvatică a conductei se va întinde pe mai mult de 900 km, la o adâncime maximă de peste 2 km, cu o capacitate proiectată de 63 miliarde de metri cubi.

Compania Gazprom susţine că doreşte ca prin acest gazoduct să diversifice rutele de aprovizionare cu gaze a clienţilor săi europeni şi să reducă astfel dependenţa de ţările de tranzit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite