Gazprom crede că va începe la vară construcţia secţiunii bulgare a gazoductului South Stream, deşi UE nu şi-a dat acordul pentru conductă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de construcţie pentru secţiunea terestră din Bulgaria a gazoductului South Stream vor începe în luna iulie, a declarat Alexey Miller, directorul general al Gazprom, potrivit Novinite.

Potrivit unui comunicat publicat vineri pe pagina de internet a Gazprom, în scurt timp va fi semnat în Bulgaria un contract pentru livrarea de materiale şi echipamente, construcţii, instruirea personalului şi punerea în funcţiune a conductei de gaze.

„Astăzi doar South Stream poate da Europei garanţii reale cu privire la securitatea energetică“, a apreciat Alexei Miller. Conform oficialului, în toamna acestui an ar urma să înceapă şi lucrările de construcţia la secţiunea off-shore a conductei, din Marea Neagră, urmând ca primele livrări de gaze naturale prin viitoarea conductă să aibă loc la sfârşitul lui 2015.

În schimb, Sabine Berger, purtătorul de cuvânt al Comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, a exprimat îngrijorările Comisiei faţă de riscul ca proiectul South Stream să încalce legislaţia UE. „Comisia se aşteaptă ca Bulgaria să nu adopte o lege care violează normele europene. Dacă South Stream este construit şi operează prin încălcarea legislaţiei UE vor fi sancţiuni“, a avertizat Sabine Berger.

Bulgaria a votat recent o lege prin care a scos South Stream de sub incidenţa legislaţiei europene. Bulgaria a votat ca gazoductul să aibă statut de interconector. Legislaţia europeană din „Pachetul al Treilea de Energie“ cere separarea operatorilor de sisteme de transport a energiei şi gazelor de furnizori sau producători. Or, Gazprom va deţine majoritatea pachetului de acţiuni la gazoduct, dar este în acelaşi timp şi furnizor şi producător.

Gazoductul South Stream ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, dintre care 900 km prin Marea Neagră. Capacitatea proiectată a conductei este de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Acţionarii South Stream Transport – care va construi secţiunea de sub Marea Neagră sunt Gazprom (Rusia), EdF (Franţa), Wintershall (Germania) şi Eni (Italia).

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/south-stream-1" target="_blank">View the story "South Stream" on Storify</a>]

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite