Nuclearelectrica a semnat o Scrisoare de Intenție cu Fondul de Investiții Inițiativa celor Trei Mări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nuclearelectrica anunță că a semnat o Scrisoare de Intenție cu Fondul de Investiții Inițiativa celor Trei Mări pentru a explora posibilitatea unei colaborări în sectorul producției de energie regenerabilă în România.

Turbine eoliene
Nuclearelectrica și Inițiativa celor trei mări vor colabora în domeniul regenerabilelor

Nuclearelectrica, care generează în prezent 33% din energia curată a României și are proiecte strategice de investiții care îi vor crește contribuția la generarea de energie curată la aproximativ 66% la nivelul anului 2030, caută oportunități de a dezvolta în continuare proiecte complementare, care să asigure o creștere și mai mare a contribuției sale la producția de energie curată în România.

Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIIF sau Fondul) este interesat să identifice în continuare și să se asocieze în oportunități care sa sprijinire tranziția energetica și securitatea energetica în Regiunea Celor 3 Mari.

Până în prezent, Fondul a realizat două investiții în energie regenerabilă (Enery Development GmbH și R.POWER SA) cu portofolii semnificative de dezvoltare în regiune, inclusiv în România. Fondul nu este autorizat să facă investiții în sectorul nuclear și orice parteneriat cu Nuclearelectrica ar fi într-o entitate separată, axată pe active de energie regenerabilă.

România și-a stabilit obiective foarte ambițioase de decarbonizare: reducerea emisiilor de GES cu 55% până în 2030; reducerea dependenței de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030; eliminarea a până la 4,59 GWe de energie pe cărbune până în 2032 și înlocuirea acesteia cu surse de energie curată.

"Nuclearelectrica, prin operarea unităților de înaltă performanță 1 și 2 ale centralei nucleare de la Cernavodă, reprezintă un pilon strategic pentru securitatea energetică a României. Prin parteneriatul cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări in vederea producției de energie regenerabilă în România, dorim să ne extindem și mai mult contribuția la securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din România." Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica.

Compania Națională "Nuclearelectrica" SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF) este un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura esențială din regiunea celor Trei Mări - țările situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, și anume Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Obiectivul principal al fondului este de a investi în infrastructura de transport, energetică și digitală care accelerează dezvoltarea economică și îmbunătățește conectivitatea și cooperarea în întreaga regiune, compensând totodată diferențele de dezvoltare ale regiunilor individuale din Uniunea Europeană.

Inițiativa celor Trei Mări (I3M) a fost înființată de președinții Poloniei și Croației, în cooperare cu președinții celorlalte 10 țări din regiune. Actul constitutiv al 3SIIF a fost semnat de președinții băncilor de dezvoltare din Polonia (Bank Gospodarstwa Krajowego) și România (Exim Bank). Printre investitorii inițiali ai fondului se numără băncile de dezvoltare și capitalul guvernamental din regiune.

Amber este consilierul de investiții exclusiv al 3SIIF. Amber este un manager internațional specializat în investiții, axat pe inițierea de investiții, gestionarea activelor și gestionarea fondurilor. Cu fonduri în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro, Amber investește în opt fonduri și în mai multe conturi administrate.

Activitatea de bază a Amber se concentrează pe procurarea, dezvoltarea, consilierea, investirea și gestionarea activelor de infrastructură în sectoarele infrastructurii publice, de transport, energetice, digitale și demografice care sprijină viața oamenilor, a locuințelor și a întreprinderilor la nivel internațional. Amber are sediul central în Londra, birouri în Europa, America de Nord și Austrasia și are peste 180 de angajați în domeniul infrastructurii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite