Noile reguli pentru criptoactive, publicate în Jurnalul Oficial al UE. Când intră în vigoare

0
Publicat:

Regulamentul (UE) 2023/1114 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele criptoactivelor (MiCA) a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Portofel virtual din care ies câteva monede Bitcoinh
Noile reguli pentru criptoactive vor intra în vigoare la 30 decembrie 2024

MiCA are drept obiectiv principal instituirea unui cadru comun de reglementare și supraveghere pentru activitățile care implică criptoactive și care nu fac obiectul reglementării la nivelul altor norme comunitare și se va aplica emitenților de criptoactive, precum și furnizorilor de servicii pentru criptoactive în Uniunea Europeană. Lipsa unor astfel de norme îi poate expune pe deținătorii de acest tip de active la riscuri semnificative și poate induce, de asemenea, riscuri substanțiale pentru integritatea pieței, inclusiv în ceea ce privește abuzul de piață și criminalitatea financiară.

Regulamentul MiCA, care urmează să se aplice efectiv începând cu data de 30 decembrie 2024, va proteja investitorii, prin creșterea transparenței și prin punerea în aplicare a unui cadru cuprinzător pentru emitenții și furnizorii de servicii de criptoactive. Pentru punerea în aplicare a acestui Regulament este necesară elaborarea unui act normativ care să stabilească autoritățile competente la nivel național și alocarea atribuțiilor/responsabilităților din perspectiva diferitelor categorii de criptoactive, ținându-se seama, totodată, și de implicarea și de competențele autorităților europene de supraveghere a piețelor financiare bancare și nebancare (EBA, ESMA, BCE), a informat luni Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

ASF și BNR, discuții la nivel tehnic pentru aplicarea regulamentului

Având în vedere obligațiile complexe și domeniul vast acoperit de această legislație, dar și faptul că aplicarea acesteia presupune implicarea atât a autorităților financiare non-bancare, cât și a băncilor centrale, precum și a altor autorități cu expertiză în domeniul IT, respectiv în protecția consumatorilor, dar și a altor instituții care deja au competențe în acest domeniu, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a inițiat discuții la nivel tehnic cu BNR și cu alte autorități în vederea realizării pașilor premergători pregătirii aplicării acestei legislații”, a declarat domnul Ovidiu Petru, Director general în cadrul Sectorului Instrumente și Investiții Financiare.

Noile reguli acoperă emitenții de token-uri asimilate monedelor electronice (EMT), de token-uri raportate la active (ART), precum și alte tipuri de criptoactive sub condiția demonstrării că acestea din urmă nu se pot încadra în caracteristicile EMT sau ART. De asemenea, noua legislație vizează și furnizorii de servicii pentru criptoactive, locurile de tranzacționare, precum și furnizorii de portofele în care sunt deținute criptoactivele. Acest cadru de reglementare își propune să protejeze investitorii, să păstreze stabilitatea financiară, permițând în același timp inovarea și stimularea atractivității pieței criptoactivelor.

Regulamentul oferă definiții pentru diverse aspecte ale pieței criptoactivelor, cum ar fi:

Criptoactive: acestea sunt reprezentări digitale ale valorii sau ale drepturilor care pot fi transferate și stocate electronic, utilizând registrul distribuit sau o tehnologie similară.

Furnizori de servicii de criptoactive: entități care furnizează servicii legate de criptoactive, cum ar fi administrarea platformelor de tranzacționare, schimbul de criptoactive pentru fonduri bănești sau pentru alte criptoactive și furnizarea de servicii de custodie și administrare a criptoactivelor în numele clienților.

Regulamentul prevede, de asemenea, norme pentru comunicările de marketing legate de oferirea publică de criptoactive, precizând că aceste comunicări trebuie să fie identificate ca atare, să fie corecte, clare și să nu inducă în eroare. De asemenea, Regulamentul stabilește cerințe pentru cartea albă a unui criptoactiv (white paper), un document pe care emitenții trebuie să îl pregătească și să îl facă public atunci când oferă criptoactive publicului.

În privința promovării și utilizării tehnologiilor digitale în sistemul financiar, ASF încurajează inovația și digitalizarea, fiind printre primele autorități din UE care au autorizat platforme de crowdfunding, conform dispozițiilor legislației europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite