Muncitori străini, deportaţi din cauza neputinţei autorităţilor din România: Povestea unei bone din Filipine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităile au emis un aviz de deportare pe numele bonei din Filipine, care a fost luată în custodia autorităţilor direct din casa angajatorului său. Foto Work from Asia
Autorităile au emis un aviz de deportare pe numele bonei din Filipine, care a fost luată în custodia autorităţilor direct din casa angajatorului său. Foto Work from Asia

Guvernul a sporit contingentul de lucrători străini la 100.000 pentru acest an, însă autorităţile române, inclusiv Inspectoratul General pentru Imigrări, nu fac faţă solicitărilor.

Odată cu creşterea contingentului de muncitori străini care au posibilitatea să muncească în ţara noastră, au început să apară şi problemele. Sunt luni de zile de când numeroase agenţii de recrutare a personalului străin reclamă modul defectuos de acordare a vizelor, însă acum lucrurile au ajuns la un cu totul alt nivel, iar vieţile unor oameni nevinovaţi, aflaţi la mii de kilometri depărtare de casele lor, sunt complet zdruncinate de incapacitatea autorităţilor române de a face faţă solicitărilor de procesare a actelor.

Acesta este şi cazul muncitorilor deportaţi din cauza unor lacune judiciare, cum s-a întâmplat şi cu Alma Caballero, o bonă din Filipine care s-a trezit cu un aviz de deportare şi a fost luată în custodia autorităţilor direct din casa angajatorului său.

,,Angajata mea a ajuns în ţară prin intermediul agenţiei Work from Asia, iar eu am preluat-o de la un alt angajator din luna aprilie a anului trecut. În condiţiile în care permisul ei de şedere a ieşit în 3 august 2021 şi expiră pe 3 august 2022, actele pentru reînnoirea documentului au fost depuse pe data de 19 iulie 2022.

Ieri, cei de la IGI au venit la mine acasă, au cerut să o vadă şi au ridicat-o pe motiv că lucrează la negru, ea având un permis valabil până în data de 3 august 2022 şi un dosar de prelungire a şederii aflat în curs de analiză. Noi aşteptam programarea pentru reînnoirea permisului şi am înţeles că sunt foarte aglomeraţi cei de la IGI, însă sub nicio formă nu anticipam o asemenea desfăşurare de forţe.

Alma Caballero este înainte de toate un om extraordinar, un membru al familiei noastre. Toţi banii ei se duc acasă, la părinţii săi, pentru îngrijirea celor doi copii. După ce a stat aproape 7 ore în custodia autorităţilor, Alma şi-a găsit forţa de a veni acasă cu zâmbetul pe buze, pentru a avea grijă de copii", a declarat doamna Alexandra Craina, angajatoarea Almei Caballero.

   

Despre situaţia dezarmantă prin care trece zilele acestea, Alma Caballero a declarat: ,,Sunt recunoscătoare familiei în care lucrez, pentru că sunt oameni buni, care mi-au demonstrat cât de mult ţin la mine, prin faptul că nu m-au abandonat pe mâinile celor de la Imigrări. Îi iubesc, le mulţumesc şi sunt foarte recunoscătoare că îmi sunt alături".

De la agenţii de recrutare a personalului străin, la zeci de angajatori şi chiar muncitori din afara ţării, cu toţii reclamă birocraţia imposibil de urmat aplicată de către autorităţile române pentru aducerea în ţară a forţei de muncă din Asia. Odată cu creşterea contingentului de muncitori străini cu dreptul de lucru în România la 100.000 a devenit în scurt timp vizibilă imposibilitatea autorităţilor de a dubla cu fapte această promisiune.

Disperarea este cuvântul cheie în ceea ce priveşte agenţiile de plasare şi recrutare a forţei de muncă din România, care pierd clienţi şi asistă neputincioase la deportarea unor oameni veniţi legal să muncească în România. 

Despre situaţia Almei Caballero, a oferit mai multe detalii şi Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia, agenţia care i-a asigurat recrutarea şi plasarea angajatei străine.

,,IGI a dat o amendă şi o dispoziţie de părăsire a ţării pentru o muncitoare străină într-o manieră complet şocantă. În condiţiile în care a fost urmată întocmai procedura dictată de autorităţi, rezultatul este unul care sfidează legalitatea. Mai mult decât atât, au eliberat o dispoziţie prin care angajata trebuie să plece din ţară în termen de 15 zile, iar angajatorul a primit o amendă de 10.000 de lei. Totul în condiţiile în care doamna Caballero are un contract de muncă înregistrat, însă din cauza lipsei de resurse cu care se confruntă autorităţile, au invocat motivul că angajata ar munci ilegal în România. Complet fals şi strigător la cer.

Justificarea primită din partea autorităţilor nu are niciun temei legal, care să susţină motivele invocate”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia, despre unul dintre cele mai controversate cazuri cu care s-a confruntat de-a lungul experienţei sale de peste 12 ani în domeniul recrutării de personal străin în România.

Ministerul Muncii: ANOFM îi ajută pe străini să se reangajeze

În urmă cu ceva timp, „Adevărul” a cerut Ministerului Muncii să explice care este procedura legală pentru accesul străinilor pe piaţa forţei de muncă din România. Redăm integral răspunsul Ministerului Muncii:

Accesul străinilor pe piaţa forţei de muncă din România este reglementat prin Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Cetăţenii străini non-UE pot lucra pe teritoriul ţării noastre numai după obţinerea avizului de angajare eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) în baza cererii depuse de angajator. În urma analizării dosarului, IGI eliberează angajatorului autorizaţiile de muncă pentru persoanele respective.

Pentru a obţine avizul de şedere în scop de muncă în condiţiile legii (având în vedere şi excepţiile prevăzute de lege), angajatorul care doreşte să angajeze străini trebuie să se adreseze IGI cu documentele prevăzute de lege. Printre documentele necesare, se regăseşte, în conformitate cu prevederile art. 8 alin (1) lit. b) din actul normativ menţionat, adeverinţa cu privire la forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată cu cel mult 60 de zile anterior depunerii cererii pentru avizul de angajare de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional angajatorul.

Menţionăm că în aria de competenţă a Serviciului Public de Ocupare nu intră monitorizarea aspectelor legate de finalizarea demersurilor companiilor de a obţine avizul de muncă pentru cetăţeni non-UE.

Totodată, în cazul în care salariatul cetăţean străin absentează nemotivat de la locul de muncă, angajatorul dispune de prerogativa disciplinară în condiţiile reglementate de art.247-252 din Codul Muncii.

De asemenea, între Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost încheiat un protocol de cooperare care prevede o serie de acţiuni şi responsabilităţi comune menite să vină în sprijinul străinilor cu şedere legală al căror contract individual de muncă a încetat şi care se află pe teritoriul României. În baza protocolului, există un schimb de informaţii între cele două instituţii, la nivelul structurilor teritoriale ale acestora.

Practic, structurile teritoriale ale IGI comunică agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă situaţia nominală a străinilor cu şedere legală al căror contract individual de muncă a încetat, care se află pe teritoriul României, pentru care IGI a primit informări de la angajatori şi cu consimţământul explicit al persoanei vizate. 

Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă identifică dacă persoanele sunt înregistrate în evidenţe, în caz contrar procedând la contactarea acestora în vederea înregistrării în baza de date şi acordarea sprijinului necesar în vederea reîncadrării pe piaţa muncii din România.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite