Unul dintre marii aliaţi ai SUA a reziliat un contract de achiziţie pentru elicoptere militare ruseşti în valoare de 228 de milioane de euro

0
0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Filipine, care are o alianţă militară cu SUA, a anunţat, miercuri, că a reziliat contractul de achiziţie încheiat în luna noiembrie a anului trecut pentru 16 elicoptere militare ruseşti, în valoare de 228 de milioane de euro (12,7 miliarde de pesos), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ministerul Apărării de la Manila a confirmat că hotărârea a fost luată de fostul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte, aşa cum a anunţat presa.    

De asemenea, AFP pune anularea contractului pe seama sancţiunilor americane împotriva Rusiei. 

Arsenio Andolong, un purtător de cuvânt al ministerului, nu a precizat însă aceste sancţiuni când a afirmat că oficializarea deciziei este în curs în cadrul ministerului. Andolong a asigurat că anularea proiectului de către guvernul precedent este urmarea „unor modificări ale priorităţilor, care au devenit necesare din cauza evoluţiilor politice mondiale”. 

În luna martie, Delfin Lozenzana, ministru al Apărării în mandatul fostului preşedinte filipinez, declara că achiziţia elicopterelor este în continuare de actualitate şi că a fost plătit şi un avans înainte de izbucnirea invaziei ruse în Ucraina, care a determinat aplicarea sancţiunilor împotriva Moscovei. Lozenzana a susţinut în urmă cu o săptămână că fostul preşedinte şi-a schimbat decizia înainte de transferul de putere din 30 iunie către noul lider al statului, Ferdinand Marcos Jr., care a confirmat hotărârea. 

„Nu ştiu dacă mai putem recupera banii, deoarece rezilierea contractului este din partea noastră”, a afirmat Lozenzana presei. 

Ambasada rusă la Manila nu a răspuns, miercuri, cererii AFP de a comenta. 

Ambasadorul filipinez la Washington, Jose Romualdez, a explicat pentru AFP că motivul rezilierii este agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. 

Din luna februarie, când armata rusă a intrat în Ucraina, SUA şi aliaţii lor au impus o serie de sancţiuni cu scopul de a izola Moscova de sistemul financiar mondial şi de a întrerupe sursele de finanţare a războiului. 

Diplomatul menţionat de AFP a declarat că ţara este îngrijorată şi de urmările unei legi americane din anul 2017, potrivit căreia sunt supuse sancţiunilor orice persoane care realizează tranzacţii cu entităţile ruse din domeniile informaţiilor sau apărării. 

„Statele Unite ne propun alte elicoptere pentru a face faţă necesităţilor noastre”, a declarat el. 

Filipinele au iniţiat din anul 2012 un program de modernizare a armatei. Soldaţii filipinezi utilizează încă elicoptere din timpul războiului din Vietnam şi nave americane din cel de-al Doilea Război Mondial. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite