Motivul incredibil al întârzierii Autostrăzii Sibiu - Piteşti: Comisia de evaluare a avut 4 luni de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Asociaţia Pro Infrastructură
Foto Asociaţia Pro Infrastructură

Asociaţia Pro Infrastructură a dezvăluit luni motivele întârzierii avizelor pentru începerea lucrărilor la Autostrada Sibiu - Piteşti, argumentând cu documente că în mai mult de 2 ani şi jumătate comisia de evaluare nu a avut nicio şedinţă.

`Un membru al comunităţii noastre ne-a transmis un extras foarte sugestiv din raportul licitaţiei pornită în 11.07.2017 pentru lotul 5 al Autostrăzii A1 Sibiu-Piteşti. Detaliile ne-au lăsat fără cuvinte: comisia de evaluare a fost în "concediu" 4 luni între două şedinţe consecutive, iar termenele au fost amânate de nenumărate ori chiar dacă în acele intervale de timp contestaţiile nu încurcau procedura.

Să analizăm. În octombrie 2017 au fost depuse 8 oferte şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a numit echipa care se va ocupa de evaluarea lor: Ionuţ Maşala, Andrei Filipescu, Emil Rusoiu, Simona Cojocariu, Andrei Tudor, George Banos, Costin Mutu, Alexandru Angheli, Nicoleta Davidescu şi alţi membri de rezervă~, a anunţat Asociaţia Pro Infrastructură.

Potrivit acesteia, de atunci şi până la desemnarea câştigătorului în martie 2020 au trecut nu mai puţin de 29 de luni (aproape 2 ani şi jumătate), timp în care comisia s-a întâlnit de doar 24 de ori.

„Între septembrie 2019 şi ianuarie 2020 (peste 4 luni) n-a fost nicio şedinţă. Spre comparaţie, o altă echipă s-a reunit de 21 de ori, evaluând 12 oferte şi dând câştigătorul pentru Centura Timişoara Sud în aproximativ 5 luni”, arată sursa citată.

În 2018 doi ofertanţi au fost descalificaţi, contestaţiile lor fiind respinse rapid fără a întârzia licitaţia. Un alt constructor a avut aceeaşi soartă la începutul lui 2019, retrăgându-şi repede dosarul. Singura perioadă în care procedura a fost blocată în instanţe a fost martie-august 2019, când o asociere chinezo-română a depus 4 contestaţii, ultima fiind respinsă definitiv.

„Deşi aceeaşi asociere a apelat la o acţiune excepţională la ÎCCJ, cei din comisie aveau toată libertatea să respecte decizia definitivă de la CAB din august 2019 şi să anunţe câştigătorul. Însă ce au făcut? Şi-au luat peste 4 luni de vacanţă!

Cu persoane competente şi muncitoare suntem convinşi că astăzi ne puteam bucura de lucrări în forţă pe Secţiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Piteşti, aşa cum este cazul pe tronsonul 1 dinspre Sibiu (ambele licitaţii fiind lansate concomitent).

Cerem conducerii CNAIR să ia toate măsurile care se cuvin împotriva responsabililor de acest eşec răsunător care a amânat inaugurarea cu minim un an de zile a celor 30 de km dintre Curtea de Argeş şi Piteşti!”, notează Asociaţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite